Indie se dál obrací k solární energetice, ohlásila investice za biliony

Solární panely v Indii

Solární panely v Indii Zdroj: Pixabay.com

Indický premiér Nárendra Módí chce dosáhnout do roku 2019 plné elektrifikace země a velkým pomocníkem by v tom měl být rázný příklon k obnovitelným zdrojům, zejména těm solárním. Jejich kapacitu chce vláda do roku 2022 zdvacetinásobit. I když podle analytických společností může Dillí splnit pouze polovinu svého cíle, výše letos ohlášených investic do obnovitelných zdrojů dosáhla v přepočtu 2,5 bilionu korun.

„Když jsem před šesti lety prohlásil, že Indie bude mít v roce 2015 dva až tři gigawatty elektrické energie ze solárních panelů, říkali mi, že je to nemožné,“ řekl listu Financial Times Inderprét Vadhva, generální ředitel jednoho z největších indických výrobců solárních elektráren, společnosti Azure Power. „Dnes je ovšem v provozu pět gigawattů,“ dodal.

Indický premiér spolu s francouzským prezidentským Francoisem Hollandem stojí za iniciativou Globální solární aliance, která má pomoci ke globálním investicím do tohoto sektoru ve výši zhruba 25 bilionů korun.

Vláda druhé nejlidnatější země světa chce do roku 2022 navýšit objem elektřiny vyráběné ze solárních zdrojů na 100 gigawattů. Pro srovnání – Německo má v současnosti kapacitu 39,5 gigawattu a Čína 36. Celkový výkon indických obnovitelných zdrojů by měl narůst na 175 gigawattů.

Díky dobrým přírodním podmínkám je v Indii cena takto vyráběné elektřiny konkurenceschopná vůči energii z uhlí. U nedávno dojednaných solárních projektů je výkupní cena na úrovni 1,73 koruny. Je tak nižší než cena elektřiny produkované z dováženého uhlí (v případě domácího uhlí je zatím produkce uhelných elektráren stále ještě levnější).

Podle analýzy amerického Institutu pro energetickou ekonomii a finanční analýzu se v Indii od loňského února oznámily investice do obnovitelných zdrojů za více než 2,5 bilionu korun. „Indie prochází jednou z nejradikálnějších energetických transformací, ke které se kdy nějaká země odhodlala. Tento rok ukazuje, že vládní ambice doprovází i odpovídající financování,“ řekl autor analýzy Tim Buckley.

Analytici: splní polovinu

Konzultační společnost Bridge to India uvedla, že se v současnosti probíhají práce na solárních elektrárnách o výkonu devíti gigawattů. Analytická firma BMI Research odhaduje, že megalomanské plány indické vlády nejsou reálné. I když svůj odhad zvýšila, Indie podle ní může do roku 2024 vystavět elektrárny pouze o objemu 45 gigawattů.

Velkou brzdu pro indický solární boom může představovat nedostatečně vyvinutá přenosová síť pracující s elektřinou v objemu 273 gigawattů, ve které se už nyní musí občas odstavovat elektrárny. Další nejistotou pro investory je otázka, jestli indičtí distributoři budou opravdu 25 let držet dohodnuté výkupní ceny elektřiny. Už nyní jsou ve špatné finanční situaci a ceny energií budou pravděpodobně dále klesat.