Obnovitelné zdroje zaměstnávají miliony lidí. Lídrem je Čína

Solární elektrárna v Egyptě

Solární elektrárna v Egyptě Zdroj: Dii

Posun k čisté energetice je ve světě stále výraznější. Počet lidí pracujících v sektoru obnovitelných zdrojů (OZE) se v roce 2014 zvýšil na 7,7 milionu. Vyplývá to z aktuální studie Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje (IRENA). Statistiky ovšem nezapočítávají vodní elektrárny, které vytvářejí dalších 1,5 milionu pracovních míst.

Počet pracovních míst v obnovitelné energetice mezi lety 2013 a 2014 vzrostl o 18 procent, v absolutních číslech o 1,2 milionu, uvádí zveřejněná zpráva mezinárodní agentury.

„Obnovitelné zdroje se stále více prosazují jako významný globální zaměstnavatel generující silné ekonomické a sociální výhody,“uvedl Adnan Z. Amin, generální ředitel agentury. „Tento nárůst je ve velké míře způsoben například stále menšími náklady na technologie. Očekáváme, že vzestupný trend bude dál pokračovat,“ dodal.

Největšími zaměstnavateli v zelené energetice jsou Čína, Brazílie, USA, Indie, Německo, Indonésie, Japonsko, Francie, Bangladéš a Kolumbie.

V kterých zemích pracuje nejvíce lidí v OZE (v tisících)V kterých zemích pracuje nejvíce lidí v OZEV kterých zemích pracuje nejvíce lidí v OZE | IRENA

Asie roste, EU stagnuje

V obnovitelných zdrojích zůstává Čína jasným lídrem - v oboru zde pracuje na 3,4 milionu lidí, přičemž téměř polovina (1,6 milionu) se zabývá oborem fotovoltaiky.

Pozoruhodná je ale celá Asie, jak upozorňují autoři studie. Zatímco v roce 2013 byly v žebříčku deseti „největších zaměstnavatelů“ v OZE jen tři asijské země, v roce 2014 se jich do tabulky probojovalo hned pět. Právě Asie je hnacím motorem celého sektoru, dodává studie.

V kterých oblastech OZE nejčastěji lidé pracují (v tisících)V kterých oblastech OZE nejčastěji lidé pracujíV kterých oblastech OZE nejčastěji lidé pracují | IRENA

Slibnou budoucnost předpovídá studie Indii. Země by údajně mohla do roku 2022 zaměstnávat jeden milion lidí v oblasti obnovitelných zdrojů, pokud současná vláda zrealizuje svůj plán zvýšit podíl solárních elektráren na 100 gigawattů.

Naopak USA a EU stagnují. Zatímco ještě v roce 2012 bylo 31 procent lidí pracujících v oboru OZE právě z těchto regionů, za rok 2014 klesl jejich podíl na 25 procent.

OZE dává v Česku práci tisícům lidí
Postupný růst obnovitelných zdrojů pomohl najít práci lidem i v Česku. Výroba kotlů na biomasu zaměstnává okolo 1500 lidí, stovky lidí jsou zaměstnání ve výrobě komponent pro větrné turbíny. Továrna na výrobu fotovoltaických modulů Kyocera dává v severočeském regionu potýkajícím se nezaměstnaností práci více než čtyřem stovkám lidí.