Intel postaví v Německu továrnu na výrobu mikročipů za miliardy eur

Intel postaví v Magdeburgu závod na výrobu čipů za 17 miliard eur

Intel postaví v Magdeburgu závod na výrobu čipů za 17 miliard eur Zdroj: Intel Corporation

Intel postaví v Magdeburgu závod na výrobu čipů za 17 miliard eur
Intel postaví v Magdeburgu závod na výrobu čipů za 17 miliard eur
Procesor Intel
Procesor Intel
5
Fotogalerie

Americká společnost Intel postaví v německém městě Magdeburg závod na výrobu mikročipů za 17 miliard eur (více než 422 miliard korun). O svém výběru firma informovala na on-line tiskové konferenci. V Evropě pak hodlá do deseti let investovat až 80 miliard eur, zejména v Německu, informují tiskové agentury.

Intel rovněž uvedl, že posílí svou stávající továrnu v Irsku, zatímco ve Francii zřídí centrum, které se bude soustředit na výzkum a projektování. V Itálii pak výrobce čipů možná zřídí montážní a kompletační závod. Firma bude investovat do výzkumu a výroby i v Polsku a ve Španělsku, uvedla v tiskové zprávě.

Počáteční investice za 33 miliard eur, která zahrnuje i 17 miliard eur na komplex v Magdeburgu, má pomoci pokrýt rostoucí poptávku po čipech využívaných v počítačích, automobilech, chytrých telefonech a dalších zařízeních. Jejich cílem je v dlouhodobém horizontu snížit závislost Evropy na asijských dodavatelích.

Intel postaví dvě továrny v Magdeburgu, kde vytvoří 7000 pracovních míst na stavbě, 3000 stálých pracovních míst ve společnosti a další desítky tisíc pracovních míst u dodavatelů a partnerů, uvedla firma.

Proč je globální nedostatek čipů?

Video placeholde
• Škoda

Dalších 12 miliard eur investuje do svého irského závodu, čímž celkové investice firmy v Irsku přesáhnou 30 miliard eur. Intel také jedná s Itálií o výstavbě zázemí výrobního závodu s možnou investicí až 4,5 miliardy eur. Zahájení provozu se plánuje na roky 2025 až 2027.

Ve Francii má Intel v úmyslu vybudovat své nové evropské výzkumné centrum. Vznikne tam kolem 1000 nových pracovních míst v oblasti špičkových technologií, uvedla agentura Reuters.

Některé unijní země, například Itálie, se snažily získat investici Intelu různými pobídkami. Rozložení továren v několika zemích by mohlo společnosti pomoci získat více dotací od různých států.