Investice českých firem do IT prudce rostou, letos dosáhnou 143 miliard korun

Výdaje českých firem na informační technologie letos proti loňsku vzrostou zhruba o osm procent na 6,96 miliardy dolarů, tedy asi 143 miliard korun. Výdaje podniků na IT v Česku tak rostou v dolarovém vyjádření rychleji, než je světový průměr. Světový růst bude letos zhruba poloviční, vyplývá z údajů analytické firmy Gartner.

Je to dáno zejména posilováním koruny, v případě údajů v lokální měně se celkový růst za rok 2017 pohybuje jen u hranice jednoho procenta a výhled na letošní rok vypadá podobně, uvedl Lukáš Erben z českého Gartneru. Počínaje rokem 2019 nicméně analytici Gartneru očekávají zrychlení tempa růstu výdajů na IT při konstantním přepočtu na přibližně 3,5 procenta ročně, tedy o něco více, než je očekávaný celosvětový průměr.

Mezi lety 2017 a 2021 porostou nejrychleji výdaje ve službách, zejména v komunikacích a médiích, dále ve výrobě, zpracování přírodních zdrojů a velkoobchodě. Zvýší se v průměru o 14 až 16 procent. Naopak nejpomalejší růst výdajů na IT o méně než sedm procent v pětiletém období bude ve školství a maloobchodě. V globálním měřítku bude maloobchod naopak patřit mezi odvětví s rychlým růstem výdajů.

Nejrychleji porostou letos i ve výhledu do roku 2021 výdaje firem na podnikový software. Jeho dvouciferný meziroční růst bude poháněn zejména rozvojem digitálního byznysu a stále vyšším důrazem kladeným na zákaznicky orientovaná řešení. Výdaje se budou nadále přesouvat směrem k softwaru poskytovanému jako služba.

Rychlejší růst výdajů, než bylo původně předpokládáno, se bude v příštích třech letech týkat mobilních telefonů. Katalyzátorem by měl být proti původním odhadům rychlejší nástup 5G technologií, které začnou výrobci nabízet ve svých špičkových modelech již během příštího roku.