Íránský tanker s ropou se prý vydal na cestu do Asie

ilustrační foto tanker

ilustrační foto tanker Zdroj: Isaac Wedin, Flickr.com (CC BY 2.0)

Íránský tanker se dvěma miliony barelů ropy se po měsících strávených v íránských vodách vydal na cestu do Asie. Informovala o tom agentura Reuters. Je to podle ní první plavidlo s uskladněnou ropou, které se po nedávno uzavřené jaderné dohodě Íránu s šesticí velmocí vydalo na plavbu.

Teherán a šest mocností uzavřely v úterý přelomovou dohodu o omezení íránského jaderného programu. Otevírá se tak cesta k uvolnění mezinárodních sankcí uvalených na Írán a posléze ke zvýšení dodávek íránské ropy na trhy. Ačkoli analytici nepředpokládají, že Írán by se dokázal do konce letošního roku vrátit na trh ve velkém stylu, na tankerech jsou už několik měsíců uložené miliony barelů íránské ropy.

Plně naložený tanker Starla, který provozuje íránská skupina NITC, sloužil podle zdrojů Reuters jako plovoucí úložiště této strategické suroviny od 12. prosince loňského roku.

Údaje ze služby Eikon provozované společností Thomson Reuters ukazují, že loď se plaví směrem na Singapur. Podle nejmenovaného zdroje Reuters by tanker mohl přesunout náklad ropy na jiné plavidlo. Je to ale jen jeden z možných scénářů a více se v tuto chvíli neví, uvedl také zdroj.

Sanke poškozovaly dodávky

Sankce vůči Íránu snížily dodávky íránské ropy na trhy o polovinu na zhruba jeden milion barelů denně. Íránský ministr ropného průmyslu Bížan Námdar Zangáne v červnu uvedl, že země má v úmyslu zvýšit po uvolnění západních sankcí do dvou měsíců těžbu ropy o půl milionu barelů denně. Do šesti až sedmi měsíců by se prý produkce mohla zvýšit až o milion denních barelů.

Zdroje v červnu uvedly, že Írán má v tankerech kotvících v íránských kotvištích uloženo až 40 milionů barelů ropy, které by prý mohl vrhnout na trh s ropou.