Itálie čeká, že ArcelorMittal zlepší svůj návrh na převzetí Ilvy

Ocelárna (ilustrační foto)

Ocelárna (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Italská vláda předpokládá, že společnost ArcelorMittal zlepší svůj návrh na převzetí italské ocelárny Ilva. Uvedl to v pondělí vicepremiér Luigi Di Maio. Ocelárna měla být do rukou ArcelorMittalu předána již 1. července, Di Maio však transakci odložil. ArcelorMittal v květnu získal k převzetí firmy Ilva svolení od Evropské komise. To je však podmíněno prodejem jeho ostravských hutí a některých dalších aktivit v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii.

Ocelárna Ilva má problémy s vysokým znečištěním a od roku 2015 se nachází pod státním dozorem. Největší světový výrobce oceli ArcelorMittal se na jejím převzetí za 1,8 miliardy eur (téměř 47 miliard korun) v loňském roce dohodl s předchozí italskou vládou. Slíbil, že dalších 2,3 miliardy eur investuje do modernizace ocelárny. Upozornil nicméně, že do roku 2023 hodlá zrušit 5500 pracovních míst z celkem 14 000 pracovních míst v podniku.

"Plán (ArcelorMittalu) je z hlediska životního prostředí a pracovních míst neuspokojivý. Očekáváme od ArcelorMittalu návrhy, které budou lepší, mnohem lepší," uvedl Di Maio po setkání se zástupci ArcelorMittalu a odborů v Římě.

České ministerstvo průmyslu a obchodu chce v létě před dalším jednáním pracovní skupiny k budoucnosti ostravských hutí znát všechny zájemce o koupi společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO). Zvláštní správce AMO Ášok Patil na květnovém jednání uvedl, že smlouva o prodeji by měla být vybraným kupujícím podepsána v září. Jediným známým zájemcem, který podal iniciační nabídku, jsou Třinecké železárny.