Jak BlockChain a virtuální elektrárny změní energetiku v Česku?

Zdroj: SmartEnergyForum.cz

Energetika v současnosti prochází největší proměnou za posledních 100 let. Důkazem jsou první projekty fotovoltaických elektráren v kombinaci s bateriemi, které se již brzy vzájemně propojí pomocí tzv. virtuální elektrárny s využitím technologie BlockChain. O zkušenostech s provozem virtuálních elektráren bude hovořit na konferenci Smart Energy Forum německý expert Oliver Koch.

Jak funguje virtuální elektrárna v praxi?

V sousedním Německu největší světový výrobce domácích baterií, společnost Sonnen, propojil více než 40 000 bateriových fotovoltaických elektráren do největší světové virtuální sítě pod názvem „SonnenBatterie Pool“ (SBP).

Díky SBP členové této komunity mohou vydělat na obchodování se solární energií. Mohou také poskytovat pomocí baterií podpůrné služby přenosové síti nebo si třeba levně dobít elektromobil, a to nejen doma, ale i na cestách v rámci sítě vybraných partnerů SBP.

Jaké další trendy mění energetiku?

Významným motorem změn v současné energetice  se stává také rozvoj akumulace energie a stále levnější solární energie. O těchto trendech budou diskutovat přední zahraniční i tuzemští experti na konferenci Smart Energy Forum v Praze dne 19. listopadu 2019.

Účastníci konference se mohou těšit na řadu vystoupení:

  • O trendech ve vývoji pokročilých bateriových systémů bude ve své přednášce hovořit Ike Inkwan Hong, Prezident společnosti  Kokam z Jižní Koreje, která je čtvrtým největším výrobcem Li-Ion baterií na světě.
  • Sezonní akumulace se stává realitou díky technologiím jako je Power-to-Gas. O prvních zkušenostech z již funkčních projektů na bázi této technologie bude referovat Dr. Stefan Koch, Více- Prezident společnosti  MAN Energy Solutions SE z Německa.
  • O aktuálním vývoji v rámci výstavby první české gigatovárny na baterie bude hovořit bude informovat Radomír Prus, architekt projektu a hlavní investor ve společnosti HE3DA s.r.o.
  • Proč se fotovoltaika vyplatí spíše na vodě, než na zemi, bude ve své přednášce popisovat Szymon Witoszek ze společnosti Huawei Solutions, která se zabývá developmentem a dodávkami komponentů pro plovoucí fotovoltaické elektrárny po celém světě.

Kde získat další informace o Smart Energy Forum?

Celý program konference a možnost registrace na konferenci Smart Energy naleznete na webu www.smartenergyforum.cz.