Japonská vláda schválila pomoc provozovateli Fukušimy

Jaderná elektrátna Fukušima (letecký pohled)

Jaderná elektrátna Fukušima (letecký pohled)

Japonská vláda schválila pomoc ve výši 900 miliard jenů pro firmu Tepco, provozovatele fukušimské elektrárny. Společnost, která má finanční obtíže, tak bude moci vyplácet odškodnění obětem březnové havárie, související se zemětřesením a cunami.

„Naléhám na Tepco, aby poskytlo opravdové kompenzace a učinilo důkladnou restrukturalizaci, přičemž vzalo v úvahu, že si půjčuje od japonských občanů obrovskou částku peněz,“ prohlásil japonský ministr obchodu Jukio Edano.

Schopnost Tepca působit nadále jako soukromá firma je stále zpochybňována. V uplynulém finančním roce vykázalo ztrátu ve výši 1,25 bilionu jenů a očekává se, že v tom letošním by mohla ztráta dosáhnout 600 miliard jenů. Předpokládá se, že firma v budoucnu bude potřebovat další finanční pomoc. Vládní experti odhadují, že Tepco bude muset do března roku 2013 vyplatit asi pětinásobek dnešní schválené sumy.

Předpokladem pro získání pomoci bylo zpracování plánu škrtů. Tepco předběžně počítá s tím, že během dekády oseká výdaje o 2,55 bilionu jenů, mimo jiné omezením výplat korporátních penzí. Do března 2014 také plánuje zrušit 7400 pracovních míst. Do jara má společnost vypracovat mnohem komplexnější plán.

Kvůli nehodě bylo nuceno opustit své domovy na 80 tisíc lidí v pásmu 20 kilometrů kolem elektrárny.