Japonsko snížilo dotace na fotovoltaiku. Řadu firem prý čeká bankrot

Solární elektrárna, ilustrační foto

Solární elektrárna, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

V Japonsku zřejmě letos zbankrotuje rekordní počet firem aktivních v oblasti produkce elektřiny ze sluneční energie. Důvodem je pokles vládních dotací, který má negativní dopad na zisky firem a odrazuje od nových vstupů do odvětví. Uvedla to dnes výzkumná společnost Tokyo Shoko Reserch, která se specializuje na údaje o bankrotech.

Za prvních šest měsíců roku zbankrotovalo 31 firem aktivních v oblasti solárních elektráren. To bylo o 24 procent více než ve stejném období loni. Pokud bude toto tempo pokračovat, překoná počet bankrotů loňských 54 firem, i když tempo růstu bankrotů zpomalí z téměř 50 procent.

Růst solárních elektráren v Japonsku zrychlil v roce 2012, kdy místní energetické firmy dostaly nařízeno, že musejí kupovat část elektřiny z obnovitelných zdrojů. Cílem bylo zaplnit propad dodávek elektřiny poté, co země v reakci na neštěstí v jaderné elektrárně Fukušima odstavila veškeré své jaderné reaktory.

Vláda nabídla pro nové elektrárny využívající obnovitelné zdroje dotaci na 20 let, její hodnota však každým rokem klesá, což tlačí na ziskovost solárních elektráren. V letošním roce se již proti původnímu návrhu snížily dotace o téměř polovinu, napsala agentura Reuters.