Jižní Austrálie světovým rekordmanem. Po celou hodinu si vystačila jen se solárními panely

Solární energie má za sebou další významný milník, když poprvé v historii dokázala pohánět celý stát po dobu jedné hodiny.

Solární energie má za sebou další významný milník, když poprvé v historii dokázala pohánět celý stát po dobu jedné hodiny. Zdroj: Photon Energy

Stalo se tak ve státu Jižní Austrálie.
Den, kdy sto procent spotřeby pokrývala elektřina z fotovoltaických panelů, nastal 11. října.
3
Fotogalerie

Solární energie má za sebou další významný milník, když poprvé v historii dokázala pohánět celý stát po dobu jedné hodiny. Stalo se tak ve státu Jižní Austrálie, píše tamní server ABC News.

Den, kdy sto procent spotřeby pokrývala elektřina z fotovoltaických panelů, nastal 11. října. V žádné zemi o velikosti Jižní Austrálie dosud sluneční energie takto celistvě nedominovala. „Je to fenomenální světové prvenství,“ hodnotí Audrey Zibelman, šéfka australského operátora energetického trhu (AMOE).

„Střešní instalace pokryly neuvěřitelných 77 procent spotřeby a o zbytek se postaraly větší solární parky,“ dodala. Přebytky elektřiny pocházející z plynových nebo větrných elektráren byly v danou hodinu uloženy do baterií nebo exportovány do sousedního státu Victoria.

Analytici se domnívají, že trend rostoucího podílu obnovitelných zdrojů energie na spotřebě bude pokračovat. AMEO předpokládá, že v následujících 14 měsících bude panely osázeno dalších 36 tisíc střech. Dosud jich je v Jižní Austrálii, jež má 1,8 milionu obyvatel, 288 tisíc.

Energetický regulátor však zároveň upozorňuje, že trend může ohrožovat stabilitu dodávek elektřiny. V případě, kdy spadne mezistátní přenosová síť, může nadměrná výroba elektřiny způsobit blackouty. V minulosti už k tomu několikrát došlo, naposledy v únoru. Aby se dalším blackoutům zabránilo, musel operátor AMEO přistoupit ke kontroverzní regulaci. Distributorovi sítě umožnil vypínat střídače domácností tak, aby se elektřina ze střešních panelů nedostala do sítě a zamezilo se tak jejímu přetížení.