Nizozemci začali pěstovat plodiny pod průsvitnými solárními panely. Zvyšují výnos

Posledním příkladem jsou projekty nizozemských společností BayWa a GroenLeven, které nyní navrhly speciální solární panely, jež vytvářejí vhodné podmínky pro pěstování různých plodin.

Posledním příkladem jsou projekty nizozemských společností BayWa a GroenLeven, které nyní navrhly speciální solární panely, jež vytvářejí vhodné podmínky pro pěstování různých plodin. Zdroj: Groenleven

Propojení zemědělství a solární energetiky nachází stále efektivnější způsoby uplatnění.
Společnosti BayWa a GroenLeven v rámci pilotních projektů zkouší agrovoltaiku na pětici plodin – borůvkách, červeném rybízu, malinách, jahodách a na ostružinách.
3
Fotogalerie

Propojení zemědělství a solární energetiky nachází stále efektivnější způsoby uplatnění. Posledním příkladem jsou projekty nizozemských společností BayWa a GroenLeven, které nyní navrhly speciální solární panely, jež vytvářejí vhodné podmínky pro pěstování různých plodin. Píše o tom odborný server PV-magazine.

Agrivoltaika je obor, který na jednom místě spojuje výrobu elektřiny ze solárních panelů se zemědělskou výrobou. Jedním z prvních projektů byl koncept německé společnosti Next2Sun, jenž využívá svislé instalace oboustranných solárních panelů, které tak vytvářejí svébytné aleje pro chov zvířat či pěstování rostlin.

Nizozemské sdružení na to šlo jinou cestou. „Nespoléháme na běžné technologie. Používáme speciální monokrystalické panely vyráběné přímo pro naše potřeby,“ říká projektový manažer Willem De Vries ze společnosti GroenLeven.

„Zatím jsme postavili dva projekty s odlišnou průsvitností panelů a v případě těch průsvitnějších jsme dokázali prudce zvýšit výnosy v rostlinné výrobě,“ uvádí De Vries.

Společnosti BayWa a GroenLeven v rámci pilotních projektů zkouší agrovoltaiku na pětici plodin – borůvkách, červeném rybízu, malinách, jahodách a na ostružinách. Největší projekt se rozkládá na 3,2 hektaru, přičemž instalovaný výkon solárního parku dosahuje 2,7 megawattu. 

Panely jednak pohlcují část slunečního záření a jednak jsou uspořádány tak, aby v nich mohl obíhat vzduch. To jim zajišťuje chladnější vzduch než pod otevřeným nebem a daleko chladnější než ve fóliovnících.