Kapitálový zážeh. Muskova SpaceX získala od investorů dalších 850 milionů dolarů

SpaceX

SpaceX Zdroj: Profimedia

SpaceX
Šéf Tesly Elon Musk.
3
Fotogalerie

Vesmírná společnost SpaceX amerického podnikatele Elona Muska minulý týden získala od investorů dodatečný kapitál v objemu 850 milionů dolarů (přes 18 miliard korun). Innformuje server televize CNBC. Odvolává se při tom na zdroje obeznámené se situací.

Společnost SpaceX podle CNBC navýšila kapitál prodejem akcií za 419,99 dolaru za kus. Transakce celý podnik ohodnotila na zhruba 74 miliard dolarů (1,6 bilionu korun). To představuje nárůst o zhruba 60 procent oproti srpnu, kdy zvýšení kapitálu o téměř dvě miliardy dolarů ohodnotilo podnik na 46 miliard dolarů.

Musk založil společnost SpaceX v roce 2002 a dosáhl s ní řady úspěchů v oblasti vesmírné dopravy. Tento měsíc firma úspěšně dopravila na oběžnou dráhu devatenáctou sérii přibližně 60 satelitů sítě Starlink, jež má v budoucnu umožnit přístup k internetu odkudkoli na Zemi.

Tentokrát se však nezdařilo opětné přistání prvního stupně rakety Falcon 9, který letěl s nákladem do vesmíru již pošesté. SpaceX se snaží opětovným využíváním nosičů výrazně zlevnit lety do vesmíru a také zvýšit jejich frekvenci.

Musk je rovněž zakladatelem a generálním ředitelem výrobce elektromobilů Tesla.