Po spánku investorů se vklady do start-upů v USA loni dostaly na rekord. Táhl SpaceX nebo Epic

Celkem 11 miliard dolarů přibral na investice silný fond Andreessen Horowitz. Ani rok 2021 tak nejspíš nebude pro start-upy "chudý".

Celkem 11 miliard dolarů přibral na investice silný fond Andreessen Horowitz. Ani rok 2021 tak nejspíš nebude pro start-upy "chudý".

Směr Space-X je jasný. Nahoru. Od externích investorů přibral loni tento projekt 1,8 miliardy dolarů.
Herní vývojáři v Epic Games mají za sebou divoký rok. Přípravu soudů o poplatky hostitelům Applu a Googlu ale také solidní investici.
Český podnikatel Jan Bednář vybudoval v USA logistický start-up, jehož část letos prodal za v přepočtu šest miliard korun.
4
Fotogalerie

To, co v úvodu roku 2020 vypadalo jako zoufalý rok pro start-upy, se nakonec zvrtlo v jedno z historicky nejlepších, v mnoha ohledech také rekordní období. Pandemie nepandemie. Investice do začínajících projektů v USA dosáhly podle reportu Money Tree od společností PwC a CB Insights 130 miliard dolarů (2,8 bilionu korun), meziročně o 14 procent víc. Na zprávu upozornila agentura Bloomberg.

Rok 2020 na americké startupové scéně byl charakteristický mimo jiné výraznými investicemi do projektů, jako je vesmírný program Elona Muska SpaceX nebo vývojářské studio herních aplikací Epic Games. SpaceX získal celkem 1,9 miliardy dolarů, Epic 1,5 miliardy dolarů. 

Vlnu zájmu o start-upy živily podle studie velké korporace jako SoftBank, Google Ventures nebo Uber Technologies. Nejčastějšími oblastmi nejen jejich investic zůstává fintech nebo umělá inteligence. 

Na trhu se objevil také rekordní počet jednorožců, tedy firem, které překonaly svou valuací miliardu dolarů. Bylo jich 225.

Nejvýznamnějšími startupovými lokacemi pak zůstávají Silicon Valley a Kalifornie, New York a Massachusetts. Zájmu investorů se ale víc než kdy dřív těšily Miami a Florida. Sem spadá například i studií citovaný prodej části firmy ShipMonk českého podnikatele Jana Bednáře.

Podle reportu Money Tree pak není důvod, aby investice dál nerostly, velké venture kapitálové firmy přijímaly do svých fondů nový kapitál. To se týká třeba i vůdčí investorské skupiny Andreessen Horowitz, která loni na budoucí investice nashromáždila 11 miliard dolarů. 

Zajímavý byl rok 2020 pro start-upy i v Česku. O situaci na českém trhu jsme psali ZDE.