Každá pátá firma zvažuje odchod z Číny

Čína, export

Čína, export Zdroj: profimedia.cz

Evropské společnosti v Číně jsou stále méně spokojené. Každá druhá firma pro agenturu Reuters uvedla, že jí regulační překážka ubírá 20 procent zisku.

Více než jeden z pěti evropských podniků v Číně uvažuje o stěhování do jiné země. Ačkoli Čína bude stále důležitější strategický trh, podnikání je zde nejisté především kvůli regulacím, překážkám na trhu a rostoucímu tlaku na ceny. Uvádí to výroční průzkum Evropské obchodní komory.

„Jestliže jedna z pěti společností zvažuje odchod z Číny, tak to považuji za zcela alarmující,“ řekl prezident evropské obchodní komory v Číně Davide Cucino. V průzkumu 22 procent firem uvedlo jako důvody k uvažovanému přesunu svých investic do jiných zemí složité jednání s úřady, dvojznačný výklad zákonů a v neposlední řadě stále rostoucí mzdové náklady na čínské zaměstnance.

Téměř polovina evropských firem, které mají pobočky v Číně v průzkumu uvedlo, že by je k odchodu přiměly další možné obchodně regulační překážky.

Ve snaze dosáhnout větší mezinárodní roli stojí Čína před důležitým krokem. Od 1. Června, budou čínské a japonské měny obchodované přímo proti sobě jako měny dvou největších asijských ekonomik.