Každý šestý tuzemský exportér má zájem o Čínu, tvrdí Svaz průmyslu

Škoda Auto v Číně prodala už milion aut

Škoda Auto v Číně prodala už milion aut Zdroj: Skoda Auto

Zájem tuzemských exportérů o Čínu roste. Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy zhruba šestina českých vývozců považuje Čínu za perspektivní trh. Země by mohla po nynějším odbourání politických bariér z předchozích let a politickém oživování vztahů přilákat ještě víc exportérů, tvrdí české podniky.

Potenciál zájmu je podle svazu vyšší než zmíněná šestina, před čtyřmi lety o čínský trh projevovala zájem více jak pětina tuzemských exportérů. „Čínský trh je pro české exportéry velmi perspektivní. O tom, že naše firmy se zde dokážou prosadit, svědčí úspěchy takových firem jako je Škoda Auto, Linet, Brano Group či Lasvit. Těmto i dalším firmám se podařilo na tamním trhu etablovat,“ uvedl viceprezident svazu Radek Špicar.

Trend podle Špicara potvrzuje i výrazný zájem stovek podnikatelů o aktuální Čínské investiční fórum, kterého se zúčastní přes 500 čínských a 700 českých hostů z řad politiků a byznysmenů. Dopoledne setkání zahájili svými projevy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a první čínský vicepremiér Čang Kao-li. Večer k účastníkům na slavnostním galavečeru ve Španělském sále promluví prezident Miloš Zeman.

Svaz průmyslu se bude dále snažit českým exportérům usnadnit cestu na tento trh. S tím souvisí uspořádání podnikatelské mise s prezidentem republiky. Tato mise do Číny je plánována na podzim letošního roku. Svaz předpokládá, že mise budou v budoucnu do Číny doprovázet i další vládní představitele.

Již v uplynulých letech si vedení svazu jako jednu z priorit vytyčilo povzbuzení vzájemných ekonomických vztahů. Po jednáních na čínském velvyslanectví došlo k dohodě o urychlení udělování čínských víz pro firmy, jež jsou členy SP ČR. Výrazně prý vzrostl také počet návštěv čínských podnikatelských delegací z různých regionů, které byly přijaty na půdě svazu.

Bohdan Wojnar: V Číně už Škoda prodala milion aut