Kilometr kanalizace za čtvrt miliardy. Začala oprava sběračů pod Proseckou

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Jednu z páteřních pražských kanalizačních stok v Prosecké ulici v Praze 9 čeká oprava. Kvůli jejímu špatnému stavu se začaly hroutit obvodové zdi, vytvořily se vzduchové kapsy pod komunikací a hrozí propad silnice. Pražská vodohospodářská společnost (PVS) kvůli tomu už uzavřela jeden jízdní pruh. Firma opravu zatím vyčíslila na 230 milionů korun.

„První průzkumy po letošních jarních povodních ukázaly, že situace této páteřní stokové sítě je alarmující,“ uvedl generální ředitel PVS Petr Žejdlík. Dodal, že k propadu v Prosecké ulici už došlo jednou v roce 2012. PVS má v plánu během 12 měsíců opravit dvě vejčité stoky v délce přesahující jeden kilometr. Stavaři musí stoky přerazit a nově vyzdít. Na místě postupně připraví 51 metrů otevřených výkopů a 21 těžních šachet.

Při stavbě sběračů v sedmdesátých letech došlo podle PVS k porušení technologických postupů. Podle firmy muselo docházet k masivnímu omezování předepsaného materiálu, který teď ve stokách chybí.

„Dalším střípkem do mozaiky je skutečnost, že stoková síť pod Proseckou má jeden z největších sklonů v Praze a dochází zde proto k významnému oděru použitých materiálů kvůli rychlému proudění vody,“ doplnil ředitel stavební firmy Čermák a Hrachovec Miroslav Volf.

Pražská vodárenská infrastruktura je zastaralá a potýká se s častými haváriemi. Průměrné stáří vodohospodářských sítí je 40 let. Délka sítě je sedm tisíc kilometrů.