Kladenská Poldi už čtvrt roku nevyrábí, opustily ji dvě stovky zaměstnanců

Poldi

Poldi Zdroj: ctk

Výroba v kladenské huti Poldi stojí už čtvrt roku, podnik dluží výplaty zaměstnancům za několik měsíců i dodavatelům za energie. Většina zaměstnanců odešla, ti zbývající nemají žádné informace o vývoji situace a případném obnovení výroby. Uvedla to hospodářka odborářů Poldi Marie Rezková. Za poslední rok odešlo přes 200 lidí, zůstává jich zhruba stovka.

Bývalí zaměstnanci podle Rezkové pracovní uplatnění nacházejí. „Mysleli jsme, že to bude horší. Pracují například v okolí Prahy, ve Velvarech nebo Kralupech nad Vltavou,“ uvedla Rezková. Někteří podle ní mají mzdy vyšší, jiní ne. Část lidí zůstala v oboru. Ti, co v oboru nepracují, podle Rezkové někdy říkají, že by se do Poldi v případě obnovení výroby vrátili.

Lidé, kterým Poldi dluží mzdy, dostávají nebo by měli začít dostávat náhradu mzdy. Žádosti už byly podány, část z nich už začal úřad práce vyplácet. Tento postup umožňuje zákon o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele.

O tom, jak se bude fungování Poldi v budoucnu vyvíjet, bude také rozhodovat soud. Už na začátku února měl rozhodnout o úpadku společnosti, jednání ale pokračuje. Několik společností uplatňuje vůči Poldi pohledávky, které přesahují částku deset milionů korun. Včetně dlužných mezd a nezaplacených odběrů energií může dluh společnost být až v řádu desítek milionů korun. Všechny tyto pohledávky ale ještě nejsou v insolvenčním řízení vedeny.

Výplaty mezd se v Poldi zpožďují dlouhodobě, předloni v červnu vyhlásili odboráři stávkovou pohotovost a později uspořádali protestní shromáždění. Minulý rok plánovali stávku, kterou ale nepodpořila většina členů odborů.