Kleslová je ve vedení Pražské teplárenské. Firma vyplatí nižší dividendu

Radmila Kleslová (ANO)

Radmila Kleslová (ANO) Zdroj: CTK

Společnost Pražská teplárenská vyplatí z loňského zisku dividendu ve výši 185 korun za jednu akcii před zdaněním, což je o 174 korun méně než v loni. Valná hromada společnosti minulý týden také rozhodla o změně v pětičlenném představenstvu. Do něj byla zvolena předsedkyně pražské ANO, starostka Prahy 10 a bývalá členka komunistické rozvědky Radmila Kleslová, která nahradila Petra Valerta.

Změny proběhly i v dozorčí radě společnosti, která má šest členů. Zástupce ODS Petra Martana a zástupkyni TOP 09 Věru Šturmovou v ní nahradili Petr Lachnit z ANO a lidovec Daniel Kajpr.

Pražská teplárenská loni vykázala konsolidovaný čistý zisk 747 milionů korun. Společnost ho celý přesunula na účet nerozděleného zisku minulých let, ze kterého následně vyplatila asi 785 milionů korun. Kromě 766 milionů korun na dividendy bylo 9,6 milionu korun vyplaceno představenstvu a dozorčí radě na tantiémách.

Předsedou představenstva je Křetínský

Hlavním akcionářem Pražské teplárenské je Energetický a průmyslový holding (EPH), jehož největšími akcionáři jsou podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží dvě třetiny akcií. Křetínský proto působí jako předseda představenstva Pražské teplárenské. O zbylých 27 procent se dělí Praha s drobnými akcionáři.

EPH v březnu část Pražské teplárenské vyčlenil. Jedenáct areálů a kotelen na levém břehu Vltavy se sdružilo do společnosti PT měření. Podle některých informací z hlavního města Prahy, může jít o přípravu na prodej části společnosti.

Pražská teplárenská pokrývá teplem téměř 40 procent současného trhu s tepelnou energií v hlavní městě. Teplo dodává asi 270 tisíc domácnostem. Kromě metropole jsou její aktivity soustředěny i na přilehlé oblasti, například Neratovice.

Kleslová: Hnutí ANO je v jiné situaci než na začátku

Pavel Páral: Slabý článek na primátorském řetězu