Kolínská TPCA si zajistila budoucnost, příští rok začne vyrábět nové modely

TPCA

TPCA Zdroj: Karolina Hnilickova, Sedmicka

Automobilka TPCA v Kolíně od příštího května spustí výrobu tří úplně nových modelů miniaut značky Peugeot, Citroën a Toyota. Výroba automobilů tak ve středočeském městě zůstane nejméně dalších pět až osm roků.

Příprava sériové výroby podle deníku už silně pokročila, hotové jsou první prototypy, uvedl deník Dnes s odvoláním na informace od dodavatelů automobilky. TPCA případné zahájení výroby nových modelů nechtěla komentovat, dokud ho neoznámí mateřské automobilky - japonská Toyota a francouzská PSA.

Modely Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 107 se v Kolíně vyrábějí od roku 2005, dosud byl jen mírně upraven jejich vzhled. Právě vývojová zastaralost může být jedním z důvodů, proč TPCA v posledních letech omezila výrobu na zhruba 200 ticí vozů ročně. V předchozí době, kdy některé vlády dotovaly nákup aut šrotovným, přitom kolínská automobilka vyráběla až 330 tisíc aut za rok.

Podle dodavatelů naplánované objemy zakázek předpokládají, že se v TPCA bude opět vyrábět zhruba 300 tisíc aut ročně. V roce 2010, kdy se tehdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyslovil pro přemístění výroby domácích automobilek zpět do Francie, se přitom spekulovalo o ukončení výroby v Kolíně.

TPCA loni meziročně klesl zisk před zdaněním o 50 milionů na 320 milionů korun. Tržby společnosti se proti předchozímu roku snížily o 14 procent na 34,1 miliardy korun.