Komárkova MND koupila ropné pole v Německu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Těžařská společnost MND ze skupiny miliardáře Karla Komárka mladšího koupila v jihozápadní části Německa u Rýna ložisko na těžbu plynu. Dceřiná firma MND E&P Germany odkoupila 70procentní podíl na ložisku Altenheim od společnosti DrillTech GUT. Výši investice firmy nezveřejnily. Do akvizic těžebních společností, ložisek a průzkumných vrtů chce během následujících pěti let MND investovat okolo 10 miliard korun.

„Získání majoritního podílu na průzkumné licenci Altenheim je další investicí skupiny MND v rámci strategie mezinárodní expanze skupiny. Evropa je jedním z klíčových regionů, ve kterém chceme realizovat naše investiční projekty,“ uvedl člen představenstva MND Miroslav Jestřabík.

Společnost MND odhaduje zásoby ložiska Altenheim na 5,56 milionu boe (ekvivalentu barelů ropy). To odpovídá zhruba pětinásobku množství plynu, které skupina vytěží za jeden rok ze všech svých ložisek na území Česka.

Komerční těžba plynu by mohla začít v roce 2015 a pokračovat dalších 20 let. Letos je v plánu zahájení realizace dvou průzkumných vrtů.

Jestřabík konstatoval, že MND připravuje kromě České republiky investice a akvizice v Německu i Turecku, na Balkáně, dále pak v Rusku a dalších zemích bývalého Sovětského svazu. „Naším dlouhodobým cílem je navyšovat jak objem vlastních zásob, tak i objem každoroční těžby ropy a zemního plynu,“ zmínil Jestřabík.