Komisař Oettinger: Společné nákupy plynu nepřipustím

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger Zdroj: CC BY 3.0, DerFalkVonFreyburg Wikimedia-Commons

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger odmítá na vytvoření energetické unie, která by zajistila společný nákup plynu pro všechny členy EU. Návrh polského premiéra Donalda Tuska tak narazil na první vážnou překážku.

„Na politicky dosaženou jednotnou cenu (plynu) nepřistoupím,“ prohlásil Oettinger v rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podle Tuska by zavedení společných evropských nákupů plynu mělo přispět k omezení energetické závislosti některých členů EU na Rusku. Oettinger ale nyní řekl, že podle něj existují i jiné způsoby, jak závislost na ruském plynu a na cenové politice ruské státní firmy Gazprom omezit a dosáhnout jednotné ceny plynu pro EU.

„Plyn je pro EU produkt, ne politická zbraň,“ uvedl dále eurokomisař. Podle něj by nejlepší obranou proti silné pozici Gazpromu vůči evropským zemím bylo posílení tržních mechanismů v EU. Pokud se podaří vybudovat infrastrukturu tak, aby umožnila tok plynu všemi směry, a zároveň budou odstraněny tržní překážky, cena plynu v unii se podle Oettingera automaticky vyrovná. Rusko tak podle něj už nebude moct uplatňovat rozdílnou cenovou politiku vůči různým zemím a stavět je proti sobě.

Oettinger také doporučil, aby evropské země zvýšily své zásoby plynu. Zatímco po krizích kolem dodávek plynu v letech 2006 a 2009 EU začala vytvářet zásoby plynu na 30 chladných zimních dní, podle komisaře současná situace ukazuje, že unie by měla zásobníky rozšířit, aby bez dodávek plynu vydržela alespoň 50 až 60 dní.

Podle Oettingera nyní Evropská komise zkoumá možnosti, jak napadnout cenovou politiku Gazpromu u soudu kvůli porušování pravidel hospodářské soutěže. A to například tím, že smluvně odběratelům zakazuje plyn dále prodávat.