Koncernu EP Energy klesl zisk téměř o třetinu, tržby naopak rostly

Trafostanice

Trafostanice Zdroj: profimedia

Energetické skupině EP Energy klesl v prvních třech čtvrtletích letošního roku meziročně konsolidovaný zisk před odečtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) o 31,2 procenta na 4,65 miliardy korun (179 milionů eur). Konsolidované tržby jí vzrostly o 0,7 procenta na 33,7 miliardy korun (1,299 miliardy eur). Výsledky hospodaření dnes firma oznámila na webu. EP Energy patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského.

Výsledky jsou podle mezinárodních účetních standardů. Holding význam značky EP Energy postupně utlumuje ve prospěch EP Infrastructure (EPIF). Právě společnosti EPIF, která je dceřinou firmou EPH, EP Energy patří.

EP Energy na svém webu uvádí, že je největším dodavatelem tepelné energie v Česku. Ovládá například Elektrárny Opatovice nebo výrobce elektřiny a tepla United Energy. Vedle českého trhu působí na Slovensku. EPIF v rámci EPH zastřešuje kromě teplárenství mimo jiné tranzit a skladování plynu. Druhou větví holdingu je společnost EP Power Europe. Zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny.

Většinovým vlastníkem EPH se loni stal Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií holdingu. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T. Podíl 31 procent v EPIF získal fond australské banky Macquarie.

Daniel Křetínský je rovněž spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, jehož součástí je i deník E15 a server E15.cz.