Konec tradice. Místo ropy Rockefellerové investují do obnovitelných zdrojů

Rockefeller Plaza v New Yorku

Rockefeller Plaza v New Yorku Zdroj: Erik Drost, Flickr.com (CC BY 2.0)

Rodina Rockefellerů, která svůj obrovský majetek získala převážně investicemi do ropy, se odvrací od tohoto tradičního zdroje příjmů odvrací. Spolu s dalšími investory a filantropy vloží 50 miliard dolarů, původně zamýšlených pro investice do fosilních paliv, do obnovitelných zdrojů.

Dědic majetku Rockefellerů a spoluzakladatel Fondu bratří Rockefellerů Stephen Heintz prohlásil, že jeho předek John D. Rockefeller by s odklonem investic od fosilních paliv souhlasil. „Jsme přesvědčeni že pokud by byl dnes naživu, tak by se jako bystrý investor hledící do budoucnosti odklonil od fosilních paliv a investoval by do obnovitelné energie,“ uvedl Heintz.

Do sdružení The Global Divest-Invest, které novou strategii klanu Rockefellerů zaštiťuje, se od jeho založení před třemi lety zapojilo 650 soukromých investorů a 180 institucí včetně padesátky nových nadací. Všichni slíbili odklon od investic do fosilních paliv během příštích pěti let.

Od ledna letošního roku se více než zdvojnásobil počet škol, církví, měst, nemocnic či penzijních fondů, které se k výzvě připojily. Například Stanfordská univerzita slíbila, že do svých fondů v hodnotě 18,7 miliardy dolarů už nebude zahrnovat společnosti těžící uhlí.

Výzvu podporuje například i jihoafrický arcibiskup a známá postava boje proti apartheidu Desmond Tutu. „Nemůžeme dále pokračovat v posilování naší závislosti na fosilních palivech jako by nebyl žádný zítřek, protože jinak žádný zítřek nebude,“ prohlásil.

Řada institucí ale se změnou investičních priorit otálí. Například vedení Kalifornské univerzity si minulý týden odhlasovalo prodloužení investic do fosilních paliv, čímž se postavilo proti studentské iniciativě, která žádala opak.