Konkurence pro Airbus? Slovenský AeroMobil vyvíjí létající taxi

AeroMobil 5.0 VTOL

AeroMobil 5.0 VTOL Zdroj: www.aeromobil.com

AeroMobil 5.0 VTOL
AeroMobil 4.0 STOL
AeroMobil 4.0 STOL
AeroMobil 4.0 STOL
AeroMobil 4.0 STOL
8
Fotogalerie

Bratislavská společnost AeroMobil chce nejpozději do deseti let připravit další vlastní model létajícího auta. Tentokrát má být určené do měst a fungovat jako taxi.

AeroMobil přidá do své produkce další létající auto. Nový koncept nazvaný 5.0 VTOL se ale od předchozího modelu liší tím, že je určený pro pohyb ve městě. K tomu by měl vůz využívat možnosti vertikálního vzletu i přistání. Informoval o tom server Sme.sk.

Stroj plánují slovenští vývojáři pohánět elektřinou. Létající auto by mělo pojmout čtyři osoby, které budou moci využít moderního interiéru.

„Strategie výroby více modelů znamená, že budeme moci naplno zabezpečit cestování ve městech s AeroMobilem 5.0 VTOL a mezi městy s AeroMobilem 4.0 STOL,“ řekl šéf společnosti Juraj Vaculík. Typ 4.0 určený pro lety do 700 kilometrů se momentálně nachází ve fázi testování, první zákazníci by ho mohli začít využívat v roce 2020.

5.0 VTOL je koncipovaný tak, aby v budoucnosti fungoval jako létající taxi. Podobný koncept letos již otestoval letecký gigant Airbus. Oproti slovenskému modelu má Airbus Vahana nevýhodu v tom, že se jedná pouze o jednomístný dopravní prostředek.

Létající taxi otestoval i start-up ze Silicon Valley Kitty Hawk, který podporuje spoluzakladatel Googlu Larry Page. Létající vozidlo připravuje i Boeing.