Konsolidace farmacie pokračuje, Aboot koupí diagnostického specialistu Alere

Léky, ilustrační foto

Léky, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Americká farmaceutická společnost Abbott Laboratories koupí za 5,8 miliardy dolarů (114,1 miliardy korun) výrobce diagnostických testů Alere. Akvizicí tak výrazně posílí v oblasti zdravotnického testování a vstoupí na nové trhy, informovala agentura Reuters.

Alere vyrábí testy pro použití v ordinacích lékařů, nemocnicích i doma. Mezi její výrobky patří mimo jiné testy na chřipku, malárii či HIV, ale i testy na drogy a alkohol. Abbott vyrábí léky, kojeneckou stravu a zdravotnické přístroje.

Abbott podle dohody zaplatí za každou akcii firmy Alere 56 dolarů. Ve srovnání s páteční závěrečnou cenou na burze to představuje prémii asi 50 procent. Abbott převezme i dluh firmy Alere, který dosahuje 2,6 miliardy dolarů.

Abbott uvedl, že akvizice zvýší tržby jeho diagnostické divize na více než sedm miliard USD. Celkové tržby firmy loni činily 20,4 miliardy USD. Tržby Alere za rok 2014 dosáhly 2,59 miliardy USD.

Zdravotnické společnosti procházejí obdobím konsolidace. Nemocnice a zdravotní pojišťovny totiž tlačí na výrobce, aby snížili ceny. V loňském roce se podle údajů agentury Bloomberg uskutečnilo v tomto sektoru 1007 transakcí v celkové hodnotě 58,9 miliardy USD. Údaje zahrnují jak dokončené transakce, tak i ty, které byly pouze dohodnuty.