Korejci mají problém: podvedení Američané po nich chtějí miliardy

Hyundai (footo ČTK)

Hyundai (footo ČTK) Zdroj: CTK

Majitelé automobilů Hyundai a Kia ve Spojených státech žalují výrobce kvůli chybným údajům o spotřebě pohonných hmot. Požadují odškodné 775 milionů dolarů (zhruba 15,5 miliardy Kč). Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor a její sesterská společnost Kia Motors v pátek přiznaly, že u více než milionu vozů ve Spojených státech a Kanadě chybně uvedly příliš nízkou spotřebu. Slíbily zákazníkům finanční kompenzace za vyšší náklady na pohonné hmoty.

Podle odhadu ratingové agentury Moody's Investors Service budou tyto kompenzace automobilky stát 100 milionů dolarů ročně. Žaloba však takovéto kompenzace považuje za nedostatečné a požaduje další peníze jako odškodné za sníženou hodnotu automobilů. Mluvčí společnosti Hyundai se k žalobě odmítl vyjádřit.

Akcie obou automobilek po zprávě o chybných údajích o spotřebě prudce oslabily. Investoři se bojí, že toto fiasko poškodí reputaci obou firem a povede k zastavení desetiletého růstu prodeje jejich vozů na americkém trhu. Automobilky, které v nedávné reklamní kampani vychvalovaly úspornost svých vozů, uvedly, že chybné údaje o spotřebě byly důsledkem procedurálních chyb při testování v Jižní Koreji.

Vývoj akcií Hyundai:Vývoj akcií automobilky Hyundai za posledních 6 měsícůVývoj akcií automobilky Hyundai za posledních 6 měsíců | Yahoo

Vývoj akcií Kia:Vývoj akcií automobilky Kia za posledních 6 měsícůVývoj akcií automobilky Kia za posledních 6 měsíců | Yahoo

Hyundai a Kia tvoří pátého největšího producenta automobilů na světě. Automobilky byly dříve považovány za výrobce levných vozů s nezajímavým designem. V posledních letech však zapracovaly na designu i kvalitě, a začaly tak výrazně zvyšovat prodej svých vozů.

Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájil sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.