Černé pondělí: čínské akcie se výrazně propadly. Z burz zmizely biliony

Hongkongská burza

Hongkongská burza Zdroj: profimedia.cz

Čínská burza
2
Fotogalerie

Čínské akcie po desetidenní přestávce zahájily obchodování brutálním propadem. Jejich hodnota se v průměru zřítila o téměř osm procent. Během obchodování ztrácely dokonce okolo devíti procent.

Hodnota čínských akcií se snížila podle agentury Reuters o 393 miliard dolarů, což v korunách odpovídá astronomické sumě 8,9 bilionu. Akciovému masakru nezabránila ani podpora čínské centrální banky, která na peněžní trh dodala 1,2 bilionu jüanů – téměř čtyři biliony korun.

Za poklesem akcií stojí rostoucí strach z šíření koronaviru a jeho dopadů na čínskou ekonomiku. To způsobilo propady akcií na celém světě, které se dostaly na nejnižší úroveň za posledních sedm týdnů. „Důvodem ‚černého pondělí‘ je enormní nervozita investorů způsobená šířením koronavirové nákazy. Dvě třetiny čínské ekonomiky zůstávají kvůli nákaze ‚mimo provoz‘,“ uvádí hlavní ekonom Czech Fundu Lukáš Kovanda. Například společnosti Apple, Starbucks a IKEA už dočasně zavřely čínské obchody.

Experti proto na burzách zásadní obrat neočekávají. „Pandemie není něco, co by ovlivnilo trhy na pár dnů. Chvíli to potrvá,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Sun Ťien-po, prezident pekingského China Vision Capital.

Už v minulých dnech klesaly akcie aerolinek, těžařů ropy nebo prodejců luxusního zboží. Letecká spojení do Číny byla navíc výrazně omezena. „Osobně mě překvapilo zrušení téměř všech letů evropských dopravců do Číny, za dvacet let existence portálu letenek od naší společnosti si na takové opatření nepamatuji,“ upozorňuje Věra Janičinová ze Student Agency.

Tuzemský byznys nicméně koronavirus a jeho dopady nechává klidným. „Společnost Luxury Brand Management se podstatného poklesu tržeb neobává, protože byznys našich butiků není na Asijcích výrazně závislý,“ uvádí výkonná ředitelka společnosti Zuzana Řezníčková. Podobně se vyjadřuje rovněž prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek: „Zatím to nemá zásadní dopady.“ Čínští turisté totiž podle něj představují jen pět procent z celkového počtu návštěvníků.

Koronavirus nakazil trhy

Šanghajská burza se v pondělí zřítila o 7,7 procenta, což představuje největší propad čínských akcií od srpna 2015, kdy splaskla burzovní bublina.

Podle investičního stratéga hongkongské společnosti Jefferies Seana Darbyho se akcie dostaly do stavu nejistoty, kdy je „příliš pozdě na prodej, příliš brzy na nákup“.

Kromě akcií ztrácely rovněž komodity jako ropa či železná ruda. Konkrétně cena ropy Brent klesla o necelé procento na zhruba 56,2 dolaru za barel.

Investoři našli „bezpečný přístav“ pro své peníze v řeckých státních dluhopisech. Před osmi lety přitom jejich vlastníci museli odepsat velkou část hodnoty bondů.