Košičany děsí těžba uranu za jejich humny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Společnost Ludovika Energy včera získala od státu povolení k průzkumu uranových ložisek u Košic. Netají se tím, že by v budoucnu surovinu v rekreační oblasti Jahodná ráda těžila. „Hodně napoví již samotné dokončení zbývajícího průzkumu v následujících dvou letech,“ uvedl mluvčí firmy Maroš Havran.

Předběžné odhady hovoří o tom, že by podnik dokázal vytěžit 300 tisíc tun rudy ročně. Slovensko by tak bylo nezávislé na ruském uranu pro své jaderné elektrárny přinejmenším na dalších třicet let. Proti možnosti těžby se však zvedla obrovská vlna odporu. Občany mobilizovala skutečnost, že se naleziště nachází v blízkosti druhého největšího slovenského města, a také riziko poškození životního prostředí přímo v oblíbené rekreační oblasti Jahodná. Petici proti těžbě podepsalo 113 tisíc Košičanů.

Ludovika Energy přesto v průzkumech pokračovala. Zastavila je až generální prokuratura, která loni v létě vyhověla protestům občanských aktivistů. Stát chtěl o osudu projektu nechat rozhodnout samosprávy. Poté, co se vyjadřovaly negativně, však vzal rozhodování zpět do vlastních rukou.

Ludovika Energy chtěla totiž stát žalovat s tím, že by v evropské arbitráži žádala odškodné dvacet milionů eur. Tolik dosud na aktivity v Košicích vynaložila. Ministerstvo také kvůli tomu průzkum nezakázalo s poukazem, že vlastní těžba je jiná záležitost. „Geologický průzkum se spojuje s těžbou, což je zavádějící, ve skutečnosti jde o dva zcela rozdílné procesy,“ zdůraznil mluvčí ministerstva životního prostředí Maroš Stano.

Průzkumy podle něj nepředstavují riziko. Samosprávám navíc zůstává v procesu povolování těžby právo veta. Pokud bude firma chtít po průzkumech uranové zásoby těžit, Košičané jí podle ministerstva budou moci říct ne.