Košťál byl jmenován do čela ERÚ protiprávně, tvrdí jeho předchůdkyně Vitásková

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: ctk

Jmenování Vratislava Košťála předsedou Rady Energetického regulačního úřadu neproběhlo v souladu s energetickým zákonem. Tvrdí to bývalá předsedkyně úřadu Alena Vitásková, podle níž vláda protiprávně ukončila mandát dosavadního předsedy Rady Vladimíra Outraty. Ten ale zůstává součástí pětičlenného vedení ERÚ.

„Energetický zákon vůbec nehovoří o tom, že je možné, aby byl předseda Rady ERÚ odvolán pouze ze své vedoucí funkce a nadále zůstal řadovým členem Rady. Odvolání pana Outraty pouze z funkce předsedy Rady je tedy jasným porušením energetického zákona,“ řekla deníku E15 Vitásková. Aby mohla vláda jmenovat nového šéfa Rady ERÚ, musel by Outratovi buď vypršet jeho tříletý předsednický mandát, nebo by jej nejprve vláda měla zbavit všech funkcí ve vedení ERÚ, dodala.

Pochybnosti nad způsobem jmenování Košťála do čela ERÚ vyslovuje i právní analýza zdroje obeznámeného ze situací, kterou má E15 k dispozici. „Energetický zákon podle mě žádnou možnost předčasného sesazení předsedy Rady ERÚ nezná. Bylo by možné ho pouze úplně odvolat ze stejných důvodů jako kteréhokoliv člena Rady, ale to se zřejmě nestalo," uvedl zdroj, který si nepřál být jmenován.

"Podle mě je přinejmenším jmenování Vratislava Košťála předsedou Rady ERÚ s vysokou pravděpodobností neplatné a pak je otázka, jestli není to jmenování neplatné od samého počátku,“ tedy včetně jmenování Košťála členem Rady ERÚ, dodal.

Způsob řízení ERÚ změnila v roce 2015 novela energetického zákona, v praxi pak novinky vstoupily po vypršení mandátu Vitáskové v loňském roce. Namísto předsedy nyní úřad řídí pětičlenná rada v čele s předsedou rady, při rozhodování má přitom hlas předsedy stejnou váhu jako hlasy řadových členů.

V době přípravy změny systému řízení ERÚ vedl Ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek. Na dotaz, zda proběhlo jmenování Košťála podle zákona, nechtěl odpovídat. „Je to komplikovaná právní otázka, takto ‚od boku‘ si netroufám se k ní vyjádřit. Spíše bych si ale tipl, že se paní Vitásková na sebe jako obvykle snaží upoutat pozornost,“ řekl deníku E15.

Kosťál byl dosud členem předsednictva ERÚ, mandát mu vypršel na konci července. Vláda nového člena vedení ERÚ hledala ve výběrovém řízení, v němž Košťál svou pozici obhájil. Vláda se ale rozhodla jeho mandát rozšířit a jmenovala i do funkce předsedy Rady ERÚ.