Královská renta pro odcházejícího šéfa PSA rozhořčila francouzskou vládu

Philippe Varin, odcházející šéf automobilky PSA

Philippe Varin, odcházející šéf automobilky PSA

Automobilka PSA Peugeot Citroën se topí v problémech, omezuje výrobu a propouští zaměstnance. Na důchod pro odcházejícího šéfa má však peněz dost. Odboráře a francouzskou vládu, která se na záchraně automobilky podílí rozhořčilo, že PSA hodlá jednašedesátiletému Philippe Varinovi vyplácet penzi 310 tisíc eur (8,4 milionu korun) čistého ročně.

Francouzská vláda automobilce PSA Peugeot Citroën oznámila, aby přehodnotila údajně nepřiměřeně vysokou rentu pro odcházejícího šéfa Philippea Varina. Podnik, který se potýká s finančními problémy, si dal z těchto důvodů ke konci minulého roku stranou téměř 21 milionů eur (574 milionů korun).

Automobilka tento týden uvedla, že Varina příští rok ve funkci generálního ředitele nahradí Carlos Tavares, bývalý muž číslo dvě ve vedení domácího konkurenta Renault. Tento krok by měl ztrátové automobilce zajistit nové finanční prostředky od čínského partnera Dongfeng. Ten si údajně změnu ve vedení automobilky vymínil.

Šestiletý propad na trhu

„Vzhledem k obětem, které byly učiněny, vzhledem k situaci podniku, vzhledem k záruce státu mám za to, že se zde nacházíme na nepřiměřené úrovni,“ sdělil webu listu Le Parisien francouzský ministr financí Pierre Moscovici. „Požadujeme, aby skupina vše vyjasnila, rozhodnutí o výši renty by se mělo znovu uvážit. “ prohlásil po zasedání vlády. Francouzská automobilka se nyní snaží zotavit z šestiletého propadu na evropském automobilovém trhu a ruší více než 10 tisíc pracovních míst.

Agentura Reuters uvedla, že Varin v souladu se zvyklostmi firmy na rozdíl od svých protějšků v jiných velkých francouzských společnostech nedostane žádné odstupné. V rozhovoru pro francouzský rozhlas Varin potvrdil, že by měl od firmy dostávat důchod asi 300 tisíc eur ročně, což je asi třetina jeho ročního platu. Částku 21 milionů eur, kterou pro něj PSA loni vyčlenila na důchod, ale prý nečeká.