Křetínského EPH vstupuje na nizozemský trh, kupuje dvě plynové elektrárny

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: ČTK

Prostřednictvím své dceřinné společnosti EP Netherlands vstoupila na trh v Nizozemsku společnost EPH Daniela Křetínského. Ta uzavřela akvizici elektrárny Sloe, o výkonu 870 megawattů, a elektrárny Rijnmond s instalovaným výkonem 800 megawattů. První jmenovanou koupila EPH od společnosti ZEH N.V. a francouzské energetické společnosti EDF S.A. Informoval o tom mluvčí EPH Daniel Častvaj. 

Celkový instalovaný výkon celé akvizice činí 1 670 megawattů a pro EPH a její dceřinnou společnost EP Netherlands tak představuje podíl přibližně 7,5 procenta na konvenční instalované kapacitě na nizozemském energetickém trhu. Spolu s elektrárnami získala EP Netherlands také společnost PZEM Energy Company, která vlastní 55 kilometrů dlouhý plynovod ZBL zásobující elektrárnu Sloe, a realizuje další obchodní aktivity v dodávkách elektřiny a plynu.

„Jsme rádi, že můžeme vstoupit na nizozemský energetický trh a získat tyto elektrárny a PZEM jako pevný základní kámen pro naši dlouhodobou přítomnost v Nizozemsku,“ uvedl člen představenstva EP Power Europe Peter Černák. 

Filip Biznár, finanční ředitel EP Netherlands, uvedl, že „výroba elektřiny z těchto nízkoemisních plynových elektráren bude při energetické transformaci za všech okolností nezbytná pro zajištění bezpečnosti dodávek.“ 

VIDEO: Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle

Video placeholde
• Videohub

EPH má za sebou rekordní pololetí

Web E15 loni v říjnu informoval o dobrých výsledcích EPH. Energetická společnost v prvním pololetí minulého roku zrychlila svůj růst. Tržby jí vzrostly meziročně z 5,7 na rekordních 15,1 miliardy eur, v přepočtu 371 miliard korun, a provozní zisk (EBITDA) povyskočil o 60 procent na přibližně 1,7 miliardy eur, tedy zhruba 41 miliard korun. Informace vyplývají ze zveřejněné neauditované konsolidované zprávy.  

Hlavní příčinou lepších výsledků byly podle skupiny tehdejší vysoké ceny energií na burze, což dokládají i zlepšená čísla konkurence. Například největší tuzemský výrobce elektřiny ČEZ v prvním pololetí dosáhl provozního zisku 59,3 miliardy, což je o 27,7 miliardy více než loni.

EPH je v současné době jednou z 10 největších evropských energetických společností. V rámci svého portfolia elektráren na zemní plyn, vodu, jádro, uhlí, slunce, vítr a biomasu kontroluje skupina celkový instalovaný výkon 14 GWe. Skupina působí na devíti evropských trzích – v Německu, na Slovensku, v Itálii, Švýcarsku, Velké Británii, Irské republice, České republice, Francii a v Nizozemsku. Skupina EPH zaměstnává prostřednictvím svých firem více než 24 tisíc lidí. 

Majoritním vlastníkem skupiny je Daniel Křetínský. Předloni se do akcionářské struktury vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč.

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.