Křetínského EPH zvýšil tržby na 124 miliard, čistý zisk ale neprozradil

Energetický a průmyslový holding miliardáře Daniela Křetínského loni utržil 124 miliard korun, to je zhruba o čtvrtinu více než v roce 2014. Skupina rovněž vygenerovala takřka o pětinu vyšší provozní zisk 44 miliard korun. Informaci o čistém zisku ale dnešní prezentace EPH nenabídla.

Podle Křetínského se klíčovým ekonomickým pilířem holdingu stala dceřiná skupina EP Infrastructure (EPIF). „Generuje totiž silné a predikovatelné cashflow, které je téměř nezávislé na vývoji cen elektrické energie a dalších komodit,“ uvedl. Silné peněžní toky firmy a nižší požadavky akcionářů na dividendu jsou podle něho dobrým východiskem pro další nákupy.

„Vytváří to dobré podmínky pro akviziční růst v oblasti výroby elektřiny na vybraných evropských trzích,“ dodává Křetínský. Doposud největší akvizicí skupiny je letos oznámený nákup německých dolů a elektráren, které dosud patří švédskému Vatenfallu.

Akcie EP Infrastructure chtěla skupina EPH od začátku druhého čtvrtletí nabídnout investorům na burzách v Praze a v Londýně. Na pražskou burzu mělo jít zhruba 15 procent akcií EPIF. EPH ale později od svého záměru upustila.

Čistý dluh holdingu loni činil 4,56 miliardy eur (cca 123 miliard korun), relativní míra zadlužení vyjádřená poměrem čistého dluhu vůči EBITDA činila 2,8. Meziročně byla o osm procent nižší. „Vzhledem k vysokému podílu infrastrukturních aktiv ji považujeme za velmi konzervativní,“ dodal Křetínský.

EPH patří k největším energetickým firmám v ČR. Zahrnuje 50 firem v ČR, na Slovensku, v Polsku, Německu, Maďarsku, Británii a Itálii, působících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla či dodávek tepla.