Křetínský se kvůli získání dolů a elektráren Vattenfallu spojí s PPF

Hamburská uhelná elektrárna Moorburg koncernu Vattenfall

Hamburská uhelná elektrárna Moorburg koncernu Vattenfall Zdroj: Alchemist-hp, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Skupina PPF a Energetický a průmyslový holding (EPH) se dohodly na společném postupu ohledně akvizice německých aktiv švédské společnosti Vattenfall. Cílem společného podniku, ve kterém budou oba subjekty držet stejný podíl, je získat uhelné doly a elektrárny, které švédský koncern prodává. Zájem o doly v minulosti mimo jiné projevil ČEZ a nečekaně také ekologická organizace Greenpeace.

Vattenfall loni v říjnu oznámil záměr prodat východoněmecké lignitové doly a elektrárny, které toto uhlí spalují. Firma tím odchází z minulých velkých akvizic, které ji dovedly do velkých dluhů a ztrát, a reaguje i na změnu německé energetické politiky. Vattenfall by nyní prodejem německých aktiv podle odhadů mohl získat až 3,5 miliardy eur (95 miliard Kč).

„Spolupráce PPF a EPH má svoji historickou i obchodní logiku. Společně budeme schopni lépe financovat nejen případný nákup, ale i budoucí rozvoj stávajících aktiv společnosti Vattenfall v Německu,“ uvedla dnes finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

„Pokud v tendru uspějeme, jsme připraveni převzít mimořádnou odpovědnost za nalezení správného řešení, které bude nejspíše spočívat v kompromisu mezi zájmy dotčených regionů, odborů a průmyslu na jedné straně a částí politické reprezentace a příznivci ekologických iniciativ na straně druhé,“ říká Daniel Křetínský, předseda představenstva EPH.

Skupina PPF, kterou vlastní nejbohatší Čech Petr Kellner, do loňska držela 44,44 akcií EPH. Poté je holdingu prodala. V současnosti společně drží dvě třetiny akcií EPH podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, zbytek patří skupině J&T.

Zájem o koupi německých aktiv Vattenfallu dnes potvrdila i energetická společnost ČEZ. „Společnost ČEZ dnes odeslala vyjádření zájmu o koupi německých aktiv švédské společnosti Vattenfall,“ uvedla v prohlášení mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Nabízené zdroje podle ní plně zapadají do strategie ČEZ zaměřující se jednak na obnovitelné zdroje, decentralizovanou energetiku, komplexní energetické služby a produkty, ale také na investice do klasických zdrojů. Připomněla, že Vattenfall kromě dolů a uhelných elektráren prodává v Německu i deset vodních elektráren, které jsou podle ní bez hnědouhelných aktiv neprodejné. „ČEZ vyjádřil svůj zájem o všechna nabízená aktiva,“ dodala.

Zájem má i Greenpace

Do výběrového řízení na koupi části aktiv Vattenfallu se přihlásila také mezinárodní ekologická organizace Greenpeace. Ekologové tím chtějí zabránit další těžbě v povrchových dolech ve východním Německu. Šéf uhelné divize Vattenfallu Rüdiger Siebers však jejich snahu nebere vážně.

Vattenfall v Německu prodává čtyři hnědouhelné doly a elektrárny o celkovém výkonu více než 8000 megawattů. Východoněmecké vodní elektrárny, které chce firma prodat v odděleném tendru, mají pak výkon kolem 3000 megawattů.

Kvůli nejasné budoucnosti uhelných elektráren v Německu Vattenfall zahájení tendru odkládal. Červencové rozhodnutí německé vlády zrušit plán dodatečných poplatků z provozování uhelných elektráren ale firmu povzbudil k uskutečnění transakce. Vattenfall chce nalézt kupce do konce tohoto roku a prodej dokončit příští rok..