Krize nekrize. Maďarský výrobce oken Velux přijímá lidi a investuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kolaz E15

Přežít navzdory hluboké krizi stavebního průmyslu bez hlubších šrámů. To se v Maďarsku podařilo firmě Velux. Vyrábí střešní okna, z nichž drtivou většinu přes síť mateřské dánské firmy vyváží – především do Německa.

Její loňské výsledky vyvolaly všeobecné překvapení: Velux podle nich dokonce zvýšil výrobu o čtyři procenta a skončil s čistým ziskem 32 miliard forintů (zhruba 2,63 miliardy korun), tedy o dvě miliardy vyšším než v předchozím roce. Snad jen na úroveň z roku 2008 se nevyšplhal – dosáhl zisku 34 miliard.

Společnost zahájila v Maďarsku provoz přesně před čtvrtstoletím. Ve výrobě a prodeji střešních oken se jí podařilo zachovat čelné postavení i v letech, které jsou pro stavební průmysl mimořádně bolestivé. V tomto a příštím roce firma investuje do modernizace pět miliard forintů, což odborný tisk označuje jako „útěk dopředu“.

Výkonný ředitel Veluxu Magyarország Zoltán Vince vidí příčiny poměrně silné odolnosti firmy vůči krizi právě v důsledné investiční politice. Připomíná nasazení zcela nových odsávačů pilin v továrně na severozápadě Maďarska u rakouských hranic, což přináší snížení spotřeby energie o čtyřicet procent.

Velux v tomto regionu patří mezi největší zaměstnavatele, i loni přijal stovku nových pracovníků včetně handikepovaných.
V obci Fertőszentmiklós zase dokončuje kompletní linku na výrobu slunečních kolektorů, všechny fáze výroby tak probíhají na jednom místě.

„V uplynulém čtvrtstoletí investoval Velux v Maďarsku 25 miliard forintů. Kromě toho vždy máme připravené alternativní scénáře přizpůsobené aktuální situaci,“ dodává ředitel s tím, že výhodou Veluxu jsou i 70 leté zkušenosti dánské mateřské firmy. V rámci boje s krizí najely v Maďarsku víceré firmy na zkrácený čtyřdenní pracovní týden. Velux byl v roce 2008 mezi prvními, díky čemuž firma nemusela ani v době recese propouštět.