Krúpa podporuje záchranu OKD, Paukner nabízí půjčku

Horníci Dolu Darkov na Karvinsku

Horníci Dolu Darkov na Karvinsku Zdroj: ctk

Reorganizace společnosti je nejlepším řešením situace černouhelné firmy OKD, řekl slovenský finančník Pavol Krúpa. Podle něj ale management firmy musí stále mít nad sebou kontrolu, což snad zajistí insolvenční správce Lee Louda a soud. Podnikatel Petr Paukner potvrdil, že spolu s Petrem Otavou nabízí OKD takzvané komoditní financování až do výše dvou miliard korun. Jak skupina podnikatelů kolem Pauknera, tak Krúpova skupina Arca Capital projevily dříve o OKD zájem.

„Zdůrazňuji, že nechceme OKD provozovat. Chceme pouze komoditně profinancovat obchod a nákup materiálu firmy,“ uvedl Paukner. Výše podpory, na kterou podnikatelé nepožadují žádné státní záruky, je podle něj orientační. „Může to být 1,8 miliardy, 1,6 miliardy nebo 2,1 miliardy korun. Záleží na množství uhlí,“ řekl Paukner. Dodal, že spolu s Otavou čekají, že je bude Louda v nejbližším období kontaktovat.

Podle Krúpy je reorganizace OKD jediným schůdným řešením. „A to jak z pohledu udržení těžby, tak z důvodu mírnějšího dopadu nezaměstnanosti, všech nákladů a zatížení souvisejících s těžbou. Dopad bude pomalejší,“ uvedl Krúpa.

Aktuální financování firmy ze strany Arca Capital podle něj na stole ale není. Krúpa však podporuje nabídku Pauknera s Otavou a nebrání se spolupráci s nimi. „Je mezi námi taková nepsaná soudržnost,“ dodal Krúpa.