Kyjev povolí firmám elektřinu z dovozu, stát dodávky nezajistil

Ukrajinský premiér Jaceňuk

Ukrajinský premiér Jaceňuk Zdroj: CTK/AP

Ukrajina povolí všem domácím firmám dovážet elektrickou energii, oznámil premiér Arsenij Jaceňuk poté, co státní podniky zatím žádné dodávky nezajistily. Vláda tímto rozhodnutím reaguje na výpadky v dodávkách elektrické energie způsobené nedostatkem uhlí v důsledku bojů na východě země, kde se těží většina ukrajinského uhlí.

Jaceňuk sdělil, že Kyjev teď nemá přístup ke zhruba třem milionům tun uhlí z východoukrajinských dolů. Uhlí z tohoto regionu podle něj kupuje Rusko a dodávky na Ukrajinu tamní proruští povstalci blokují. Uhelné elektrárny zajišťují asi 40 procent ukrajinské produkce elektrické energie.

Vláda už tento měsíc požádala energetickou společnost Ukrinterenergo a další státní podniky, aby dovážely elektřinu z Ruska. Zatím ale žádný z nich nebyl schopen takovou dohodu uzavřít, řekl Jaceňuk. Kvůli nedostatku uhlí je nyní mimo provoz asi 20 elektráren, což představuje deset procent celkových výrobních kapacit.

Ukrajina musí kvůli nedostatku energie omezovat spotřebu. Jaceňuk vládním ministerstvům nařídil, aby zastavila osvětlování vládních budov a hlavních ulic. Spotřebitele vyzval, aby šetřili energií.

Ukrajina je druhým největším producentem uhlí v Evropě a normálně je v této surovině soběstačná. Centrem těžby uhlí na Ukrajině je však Doněcká a Luhanská oblast, kde se již řadu měsíců bojuje.