Lama Energy objevila u Břeclavi velké ložisko plynu

těžba břidlicového plynu

těžba břidlicového plynu Zdroj: profimedia.cz

Energetická společnost Lama energy objevila u Břeclavi ložisko zemního plynu, které může obsahovat až 600 milionů metrů krychlových těžitelné suroviny. Podle vyjádření firmy je to největší ložisko plynu objevené v Česku za posledních deset let a těžba tamních zásob může trvat až desítky let.

„Existenci ložisek prokázalo 3D seizmické měření i průzkumné vrty,“ uvedl generální ředitel České naftařské společnosti Zdeněk Svoboda. Česká naftařská společnost se v rámci firemní skupiny Lama energy specializuje na vyhledávání a těžbu ložisek zemního plynu a ropy v Česku.

Průzkum odhalil několik ložisek, která hodlá Lama energy postupně odtěžovat. Společnost tvrdí, že těžba bude ekologicky nezávadná. Břeclav by na základě zákonných poplatků za těžbu měla získat příjem kolem deseti milionů korun ročně, dodal energetický podnik.

Lama energy je podle svého vyjádření jediným dodavatelem zemního plynu v České republice až ke konečnému zákazníkovi, který zároveň komoditu sám na českém území těží. Podle firmy to zvyšuje bezpečnost dodávky zákazníkům.