Le Monde: Křetínský chce investovat do dvou francouzských uhelných elektráren

Elektrárna Gardanne

Elektrárna Gardanne Zdroj: Profimedia

Skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) českého investora Daniela Křetínského má zájem o koupi dvou z několika posledních uhelných elektráren ve Francii. S odvoláním na své zdroje to dnes napsal francouzský deník Le Monde. Oficiálně to ale podle něj ani jedna skupina nepotvrdila. Křetínský nedávno koupil podíl ve společnosti, která Le Monde vydává.

"Spekulace o našich údajných akvizičních záměrech zásadně nekomentujeme," řekl mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Podnikatel chce podle listu získat francouzská aktiva německé skupiny Uniper, která provozuje především uhelnou elektrárnu v Gardanne na jihu země a druhou v Saint-Avoldu na východě. V Saint-Avoldu má skupina rovněž dvě plynové elektrárny, uvedl deník.

"Český miliardář Daniel Křetínský vysvětluje svůj zájem o investici do Le Monde především snahou o 'podporu tisku'. Podle něj neměla být pákou na realizaci investic do energetického sektoru ve Francii. To ale nebrání EPH, skupině, které předsedá, v hledání příležitostí na francouzském trhu," píše list.

Odkazoval tak na dřívější spekulace, že za zájmem Křetínského o noviny je ve skutečnosti snaha proniknout na francouzský trh a ucházet se o státní podíl v energetické společnosti Engie. Sám Křetínský to ale nedávno v rozhovoru s francouzským deníkem Les Echos vyloučil.

Uniper ve Francii podle Le Monde vlastní také několik solárních a větrných elektráren a jednoho dodavatele elektřiny pro malé a střední podniky.

"EPH ale není jediným uchazečem, zájem projevilo několik investičních fondů a bitva ještě není u konce," uvedl deník.

Připomněl také, že uhelné elektrárny Uniperu i další v zemi budou muset do roku 2022 ukončit provoz, neboť se k tomu během volební kampaně zavázal prezident Emmanuel Macron a v říjnu plán na uzavření potvrdil také ministr životního prostředí. "Toto politické rozhodnutí a nejistota kolem odškodnění patrně ceny aktiv sníží," uvedl Le Monde.

Nový vlastník tak podle něj bude mít těžký úkol elektrárny uzavřít, nebo je transformovat. Elektrárna v Gardanne už například v uplynulých letech investovala do biomasy a zařízení v Saint-Avoldu se chce přeorientovat na plyn.

Energetický sektor ve Francii ovládají giganti Total, Engie a EDF. Křetínský uvedl, že pro svou skupinu ve Francii nevidí v tuto chvíli velkou příležitost a že se neplánuje účastnit privatizace části Engie, která se má uskutečnit v následujících měsících, ani kapitálově vstupovat do společnosti GRTGaz, uvedl Le Monde.

"To mu ale nebrání myslet na budoucnost. Podle našich informací se Daniel Křetínský potkal s Patrickem Pouyanné, generálním ředitelem Totalu, a mluvil s ním o budoucnosti Engie v případě rozdělení skupiny," napsal Le Monde. Tento scénář ale podle něj zůstává fikcí. "Pouyanné ve vší slušnosti vyloučil možnost, že by se podílel na jakékoli takové operaci," uzavřel deník.

Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelského domu Czech News Center, jehož součástí je i deník E15 a E15.cz