ČEZ za tři čtvrtiny roku vydělal jen devět miliard, do zisku se už zakusují dražší emisní povolenky

elektrárna Prunéřov

elektrárna Prunéřov Zdroj: ctk

elektrárna Prunéřov
elektrárna Prunéřov
Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně v Jeseníkách
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
15
Fotogalerie

Čistý zisk Skupiny ČEZ v prvních devíti měsících roku dosáhl 9,1 miliardy korun. Jde o meziroční propad o 45 procent a nejhorší výsledek polostátní energetické firmy za řadu let. ČEZ také oznámil termín mimořádné valné hromady, jejíž svolání si vynutila skupina akcionářů kolem Michala Šnobra a skupiny J&T.

Provozní zisk před odpisy EBITDA dosáhl za první tři čtvrtletí 38,7 miliardy korun a zaznamenal tak pokles o 2,4 miliardy. Klesly i tržby, které činily 129,3 miliardy korun. Podle ČEZ jen růst cen emisních povolenek připravil firmu o 1,3 miliardy EBITDA.

Meziroční srovnání vyznívá nepříznivě také kvůli tomu, že loni ČEZ zaznamenal mimořádné příjmy z prodeje akcií maďarské petrochemické společnosti MOL a z prodeje domů na pražském sídlišti Písnice, nebo na základě urovnání sporů s bulharskou státní energetickou společní NEK a Sokolovskou uhelnou. V samotném třetím čtvrtletí vzrostl EBITDA meziročně o dvě miliardy na 11,8 miliardy korun a čistý zisk dosáhl hodnoty 1,4 miliardy.

Za celý letošní rok ČEZ očekává čistý zisk mezi 13 a 14 miliardami korun, loni skupina vydělala 19 miliard.

V příštím roce ČEZ předpovídá obrat dlouhodobě sestupného trendu ziskovosti. „Po letech meziročních poklesů realizačních cen vyrobené elektřiny došlo ve třetím čtvrtletí k obratu a ve výsledcích hospodaření Skupiny ČEZ se začíná pozitivně odrážet růst cen elektřiny na velkoobchodních energetických trzích, což se projeví významně na výsledcích příštího roku,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

ČEZ má už na příští rok prodáno 84 procent elektřiny za cenu 35,8 eur za MWh. „Dává to příslib, že celkový průměr na příští rok by se mohl vyšplhat ke čtyřiceti eurům. To je výrazné vylepšení, když produkce na rok 2018 byla prodána v průměru za 31,50. Zajistí to výrazný nárůst zisku, ale i pozitivní cash-flow," kometoval výsledky investor Šnobr.

ČEZ zároveň oznámil termín mimořádné valné hromady, kterou svolala skupina minoritních akcionářů sdružených kolem Michala Šnobra. Jednání se bude týkat především opčního programu pro manažery ČEZ, který je podle Šnobra nastavený zcela nevhodně a slouží jen jako další kanál pro odměňování. „Manažeři by měli být alespoň částečně postaveni na úroveň akcionářů a být motivováni, aby obchodované akcie společnosti zhodnocovali, a to v dlouhodobějším horizontu,“ řekl k tomu dříve pro E15 Šnobr.

Známý akcionář ČEZ Šnobr vedení energetické firmy kritizuje dlouhodobě. Na mimořádné valné hromadě chce znovu otevřít například i téma prodeje elektrárny Počerady, na níž má opci společnost Vršanská uhelná.