Lego: V hračkách jsme to samé, co Apple v elektronice

Lego

Lego Zdroj: lego

Dánský výrobce hraček, společnost Lego, chce být blízko svých rostoucích trhů. Proto postaví v Číně svou první továrnu.

Lego chce vyrábět své stavební kostky pro asijský trh v roce 2017 v Číně. V příštím roce zahájí výstavbu továrny ve městě Jiaxing, asi 100 kilometrů od Šanghaje. Společnost uvedla, že v poslední době zaznamenala v Číně růst zájmu o své stavebnice až o 50 procent. V nové továrně chce Lego vyrábět až osmdesát procent čínské spotřeby.

Zatím má Lego továrny v Dánsku, České republice, Maďarsku a Mexiku „Naše strategie je být co nejblíže základních trhů,“ řekl projektový šéf firmy Bali Padda. Dánská firma v posledních letech zaznamenala růst zisku i tržeb, proto může dát firma stabilní práci 11 tisícům zaměstnanců. V roce 2011 oznámila firma tržby 2,5 miliardy euro a zisk zhruba 550 milionů eur.

Majitel firmy Kirk Kristiansen je považován za nejbohatšího dánského podnikatele s odhadovaným jměním 7,5 miliardy eur. Po amerických společnostech Mattel a Hasbro je Lego třetí největší výrobce hraček na světě. Nyní firmě pomáhá v růstu tržeb i nová řada stavebnic zaměřená na dívky. Kristiansen si na skromnost příliš nepotrpí. Při konferenci k hospodářským výsledkům uvedl, že Lego je ve svém oboru stejně jedinečné, jako Apple ve svém.