Lesy ČR se chtějí zbavit plantáže v Nikaragui, naopak zvažují nákup lesů v Rumunsku

Plantáže, Nikaragua (ilustrační foto)

Plantáže, Nikaragua (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Státní podnik Lesy ČR už déle než dva roky hledá kupce na teakovou plantáž v Nikaragui. Plantáž je podle mluvčí podniku Evy Jouklové v dobrém stavu, prodejní cenu ale nesdělila. Dvěstěhektarový pozemek, na kterém je plantáž, vlastní společnost H.F.C., ve které má podnik 50procentní podíl. Na konci předloňského roku náklady na projekt dosáhly 20 milionů korun, aktuální ztrátu podnik nesdělil. V současnosti podnik uvažuje o nákupu lesů v Rumunsku až za 1,5 miliardy korun.

Původním záměrem projektu bylo dodávat teakové dřevo nábytkářským firmám ve Střední Americe. Nic z toho se zatím nenaplnilo, původní odhady výnosů se ukázaly jako nereálné. Problémy údajně vyplývaly z ne zcela vhodného způsobu pěstování a lokality plantáže. Současný generální ředitel podniku Daniel Szórád již dříve projekt vzniklý za jeho předchůdců označil za nedostatečně připravený až dobrodružný.

"Představenstvo společnosti H.F.C. nyní dokončuje výběr realitních společností s cílem prodat teakovou plantáž. Jednou z obchodních podmínek s realitními společnostmi je i stanovení minimální prodejní ceny, kterou ale není představenstvo ochotno zveřejňovat, právě z důvodů podmíněných obchodních transakcí," sdělila ČTK Jouklová. Podle předloňské výroční zprávy společnosti nelze očekávat příjmy z prodeje dřeva, neboť původní přírůstek dřevní hmoty nenastal.

"Hospodářská jednotka ani nadále nebude ekonomicky soběstačná a bude vyžadovat provozní náklady na udržení dosavadních investic," píše se v předloňské výroční zprávě H.F.C.

Lesy ČR podíl v H.F.C. drží od roku 2000, druhým společníkem je hradecká stavební firma Fato invest. Hlavním aktivem firmy H.F.C. je hotel U královny Elišky v historickém centru Hradce Králové. Ten je podle výroční zprávy ziskový.

H.F.C. byla předloni ve více než třímilionové ztrátě. Oproti předchozímu roku se ale její bilance zlepšila, v roce 2014 byla ve ztrátě přes 26 milionů korun.

Lesy ČR nyní zvažují koupi 10 až 15 tisíc hektarů lesa v Rumunsku. Investice by mohla dosáhnout jedné až 1,5 miliardy korun. Podnik vlastní přibližně polovinu lesů v Česku, loni mu klesl hrubý zisk meziročně skoro o čtvrtinu na téměř pět miliard korun.