Letouny L-159 se Polsku zřejmě neprodají, navzdory přání Nečase

L-159 (Foto Profimedia.cz)

L-159 (Foto Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Česká firma Aero Vodochody nepotvrdila do uplynutí vyznačeného termínu, že se zúčastní tendru na dodávky nového cvičného letounu pro polské letectvo. Uvedla to polská média s připomínkou, že ve hře je kontrakt za 1,5 miliardy zlotých (asi devět miliard korun). Ještě minulý měsíc přitom český premiér Petr Nečas s účastí Aera v polském tendru počítal.

Také Aero dříve, po předloňském zrušení prvého tendru, tvrdilo, že se do nové soutěže přihlásí. „Přes svůj počáteční zájem, Aero nakonec žádnou nabídku nepředložilo,“ konstatovala dnes agentura AFP.

Předběžné nabídky na dodávku osmi výcvikových letounů pro polskou armádu podle ministerstva obrany poskytly tři firmy: italská Alenia Aermacchi s nejmodernějším strojem M 346 Master, britský koncern BAE Systems s letounem Hawk a americká firma Lockheed Martin, která nabídla jihokorejské letouny T-50. V další etapě mají následovat vyjednávání se zmíněnými firmami. Varšava zdůrazňuje, že ji nejde jen o cenu, ale i o provozní náklady.

S pořízením nových strojů se počítá v letech 2016-2017. Kromě letadel chtějí Poláci celý výcvikový systém včetně trenažéru a logistického zabezpečení. Nevylučují, že později dokoupí další čtyři letadla.

Polsko dosud disponuje jen zastaralými cvičnými letouny vlastní výroby TS-11 Iskra z 60. a 70. let minulého století. Ty ale neodpovídají nárokům amerických stíhaček F-16, které nově tvoří páteř polského letectva.

Aero Vodochody polské armádě v prvním, posléze zrušeném tendru nabízelo podzvukové bitevníky L-159. Před necelým měsícem premiér Petr Nečas při návštěvě Varšavy tvrdil, že Česká republika chce do Polska dodávat letouny L-159 a účastní se polského tendru na výcvikové letouny.

„Tento projekt (nabídka letounů L-159) má plnou podporu české vlády, jsme připraveni poskytnout případně pro výcvik i letadla, která má ve svém vlastnictví armáda České republiky, včetně zpracování příslušných výcvikových programů,“ řekl tehdy Nečas.