Levná ropa poslala BP do ztráty, těžařský obr propustí další tisíce lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Steven Straiton via Flickr (CC BY 2.0)

Britský ropný gigant BP se loni v důsledku nízkých cen ropy propadl do rekordní ztráty 6,5 miliardy dolarů (161 miliard korun), zatímco v předchozím roce vydělal 3,8 miliardy dolarů. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních výsledků podniku. Cena akcií BP po zveřejnění výsledků prudce klesla, ačkoli firma ponechala čtvrtletní dividendu beze změny na deseti centech na akcii.

Firma rovněž oznámila, že zruší 3000 pracovních míst v oblasti rafinace, distribuce a marketingu. Již dříve přitom ohlásila zrušení 4000 pracovních míst v těžařských aktivitách. Na konci roku 2004 zaměstnávala BP podle svých internetových stránek po celém světě zhruba 84 500 lidí.

Světové ceny ropy se od poloviny roku 2014 propadly o více než dvě třetiny kvůli převisu nabídky nad poptávkou. To podle listu Financial Times přimělo firmu BP k nákladné restrukturalizaci aktivit a k výrazným odpisům hodnoty aktiv.

„Pokud nízké ceny ropy přetrvají, budou muset během jednoho či dvou čtvrtletí snížit dividendy, nebo přikročit k prodeji dalších aktiv,“ upozornil analytik Jack Allardyce z makléřské firmy Cenkos Securities. Cena akcií společnosti BP se po zveřejnění výsledků propadla o více než devět procent. Akcie BP jsou tak na cestě k nejprudšímu jednodennímu poklesu od června 2010.

„Nadále pracujeme na rychlém přizpůsobení BP měnícímu se prostředí. Děláme pokroky při snižování nákladů a kapitálových výdajů,“ uvedl generální ředitel společnosti Bob Dudley. V samotném čtvrtém čtvrtletí firma snížila ztrátu na 3,3 miliardy dolarů ze 4,4 miliardy dolarů před rokem.

Vývoj ceny ropy Brent: