Liberty Ostrava pomůže bývalý manažer Škody Auto Bohdan Wojnar

Bohdan Wojnar

Bohdan Wojnar Zdroj: Škoda

Jeden z největších ostravských zaměstnavatelů, huť Liberty Steel, povolává jako svého „strategického poradce“ Bohdana Wojnara. Ten řadu let působil ve vrcholovém managementu Volkswagen Group, mimo jiné jako člen představenstva ve společnosti Škoda Auto, kde byl odpovědný za řízení lidských zdrojů a vnější záležitosti. Wojnar má v Liberty pomoci uklidnit situaci mezi vedením společnosti a jejími zaměstnanci, kteří už v dubnu vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli problémům společnosti GFG Alliance Sanjiva Gupty, vlastníka ostravské huti.

Bohdan Wojnar bude představenstvu radit zejména v oblastech personalistiky a odborových záležitostí, zároveň bude odpovědný za komunikaci s veřejným sektorem a státními institucemi. 

„Je to pro mě zajímavá příležitost. V prvé řadě se chci zaměřit na podporu představenstva při upevňování vztahů se všemi klíčovými partnery, aby ostravská huť mohla maximálně využít aktuální příznivé situace na trhu s ocelí a pokračovat ve své transformaci v ekologicky a ekonomicky udržitelný podnik vyrábějící zelenou ocel,” řekl deníku E15.cz Wojnar, který sám z Ostravska pochází. Kromě svého působení ve Škodě Auto Wojnar dlouhodobě zastával funkci prezidenta Sdružení automobilového průmyslu. Nyní je členem Národní ekonomické rady vlády.

„Pevně věříme, že jeho bohaté profesní zkušenosti, odbornost v personálních záležitostech a expertní znalosti českého politického a sociálního prostředí budou v Liberty Ostrava obrovským povzbuzením při naší cestě za transformací,“ řekl k nové „akvizici“ Paramjit Kahlon, generální ředitel Liberty Primary Steel & Integrated Mining. 

Mateřská společnost ostravské huti Liberty Steel letos v květnu jmenovala výbor pro restrukturalizaci a refinancování skupiny. Donutil ji k tomu pád společnosti Greensill Capital, která byla jejím největším úvěrovým partnerem a která v březnu vyhlásila insolvenci.

Liberty Ostrava je součástí Liberty Steel od roku 2019, skupina ostravskou firmu koupila od konkurenčního výrobce oceli ArcelorMittal. Ostravský podnik má společně s dceřinými společnostmi asi šest tisíc zaměstnanců. Vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a pro petrochemický průmysl. Jeho roční výrobní kapacita činí 3,6 milionu tun oceli. 

Ostravský podnik sice v letošním prvním čtvrtletí dosáhl nejlepších výsledků od roku 2016, když vytvořil hrubý provozní zisk 1,6 miliardy korun, dlouhodobě však význam evropské oceli upadá.