Linet rozjíždí nový byznys, bude půjčovat dětské postýlky

Postýlka od Linetu

Postýlka od Linetu Zdroj: Linet

Úspěšný výrobce zdravotnických lůžek, společnost Linet, začal uplatňovat nový obchodní model. V létě spustil v ostrém provozu první tuzemskou půjčovnu speciálních prvních postýlek pro novorozence. Stejných, jež využívají profesionálové v porodnicích, a které Linet vyrábí.

Linet se inspiroval v zahraničí. Například ve Velké Británii je síť podobných půjčoven i jejich sortiment rozsáhlý a půjčovny mají dokonce svoji asociaci. Ještě vyspělejší prostředí je v USA, kde mají jednotlivé půjčovny desítky poboček po celé zemi.

Zájem o novou službu zatím předčil očekávání managementu. „Při testovacím provozu půjčovny jsme zaznamenali jednoznačně pozitivní ohlasy, proto jsme se rozhodli pronájem novorozenecké postýlky maximálně podpořit,“ potvrdila Romana Loumová, manažerka projektu MiMi společnosti Linet. Dosud se podařilo dětských postýlek půjčit přes dvě stě šedesát, v posledních dvou měsících se poptávka zvýšila na trojnásobek.

Postýlka LinetPostýlka Linet | Linet

Dětská postýlka firmy Linet

Ještě v letošním obchodním roce by chtěl Linet dosáhnout zásahu na trhu okolo pěti procent. Což při sto tisíci porodech ročně znamená zhruba čtyři a půl tisíce rozpůjčovaných postýlek. Do budoucna plánuje Linet obsadit desetinu trhu. „Ačkoliv trend porodnosti je klesající, věříme, že půjčovna má vzhledem k velikosti trhu značný potenciál. Stoupá totiž počet aktivních mladých matek, které začnou pracovat z domova už záhy po porodu. Pro tyto ženy jsou speciální mobilní postýlky vhodným řešením,“ míní Loumová.

Měsíční půjčovné vyjde na 510 korun, zatímco cena postýlky se pohybuje kolem 12 tisíc. Miminko v ní obvykle leží po první tři měsíce života. Zatím funguje sedm zápůjčních míst ve velkých městech a dvě přímo v porodnicích. V jednání je otevření dalších čtyř půjčoven. Hlavní výhodou postýlky MiMi je garance bezpečí miminka, ale i méně námahy pro matku v náročném období šestinedělí. Postýlka je stabilní, nehrozí pád nebo jiný úraz novorozence a vaničku lze naklonit. Do českých porodnic jich Linet dosud prodal více než tři sta.

Zbyněk Frolík zvítězil nad Američany

Malé nesnáze ve velké Číně

Kromě novorozeneckých postýlek podnik nabízí i pronájem elektricky polohovatelných postelí pro dospělé. Službu ročně využije na tři sta zákazníků, kteří za postel, matraci a hrazdu zaplatí 900 korun měsíčně. Lidé si je půjčují buď domů, nebo i do nemocnic, které nejsou vybaveny tímto typem lůžka. Půjčovna tyto postele, lůžka s nadstandardní nosností pro obézní pacienty a speciální matrace proti proleženinám také nabízí nemocnicím a domovům důchodců. Ty službu využívají obvykle v případě, že postel nebo matraci potřebují akutně a nemají na nákup finance.

Linet je součástí mezinárodního koncernu se sídlem v nizozemském Dordrechtu. Roční produkce podniku, který zaměstnává na osm set lidí ve dvou výrobních závodech v Česku a Německu, přesahuje šedesát tisíc zdravotnických lůžek. Česká část Linetu v loňském obchodním roce utržila 1,67 miliardy korun.