LOM zahájil prodej pozemků, chystá restart

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: vrgroup.eu

Státní zbrojovka vlastněná ministerstvem obrany usiluje o zlepšení své ekonomické situace, prodej lukrativních pozemků v pražských Kbelích a Malešicích má ve finále vynést stovky milionů korun. Na internetových stránkách firmy se píše, že v první fázi nabízí parcely o rozloze 4,4 hektaru v lokalitě Malešice-jih a pro firmu nepotřebnou administrativní budovu v kbelské Toužimské ulici.

„V obou případech jde o otevřené výběrové řízení, kde jediným kritériem je cena,“ uvedl Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva. Podle týdeníku Ekonom si vedení podniku nechalo nabízený majetek ocenit společností EQUITA Consulting. Za pozemky o rozloze 4,4 hektaru by mohlo utržit 82 milionů, dalších téměř 18 milionů může získat za budovu ve Kbelích.

Ve hře je až třicet hektarů

Malešický areál firmy má celkovou rozlohu kolem padesáti hektarů, na prodej bude postupně asi polovina pozemků. „Prodá se i převážná většina strojírenského vybavení. Zbavíme se nákladů a za ušetřené peníze zmodernizujeme hangáry na kbelském vojenské letišti,“ upřesnil nedávno pro deník E15 generální sekretář ministerstva Jan Vylita, který zodpovídá za majetek rezortu. Proces restrukturalizace má podle něj trvat dva až tři roky.

Záměr dřívějšího vedení ministerstva prodat celý malešický areál a veškeré kapacity podniku soustředit do Kbel, proti čemuž protestovali místní lidé kvůli obavám z nadměrného leteckého provozu, definitivně spadl pod stůl. Před prázdninami o tom rozhodla vláda.

Čtěte talé:

LOM prodají část pozemků a provozy

Obrana opraví vrtulníky za tři miliardy

Zeštíhlení se dotkne i přebujelých zásob a části zaměstnanců. O práci se nemusí bát kvalifikovaní dělníci, kterých je v tomto odvětví nedostatek. Druhá největší letecká továrna v Česku opravuje a modernizuje ruské vrtulníky typové řady Mi nebo motory proudových strojů L-39 Albatros. Dohromady v ní pracuje necelá tisícovka lidí.

Kbelská budova LOM je na prodejKbelská budova LOM je na prodej | LOMKbelská budova LOM je na prodej

Cílem je moderní podnik

„Snížit náklady a zvýšit příjmovou stranu cash-flow je nutnost. V krátkodobém horizontu jdeme mimo jiné cestou snížení objemu skladových zásob, v střednědobém horizontu musíme nasmlouvat a realizovat obchodní případy. Co se týká personálních úspor, pečlivě prověřujeme, kde se dá ještě nějaké sádlíčko ořezat,“ řekl šéf LOM Roman Planička. Například odejde polovina ředitelského sekretariátu. „Propouštění je postupné a týká se hlavně administrativy. Řádově za celou firmu půjde o desítky lidí,“ dodal Planička.

Na začátku roku jmenovaný generální ředitel otevřeně přiznal, že za dřívějším záměrem resortu obrany soustředit všechny provozy do Kbel stály zájmy o malešický areál. „Já se s tímto plánem neztotožňuji a dnes naopak připravujeme a částečně už realizujeme vyčlenění činností, u kterých je to efektivní, ze Kbel do Malešic,“ konstatoval Planička. V Malešicích podle něj vznikne moderní, kompaktní podnik. Se stejným cílem se sestěhují provozy ve Kbelích, a to z lokality Toužimská na vojenské letiště Kbely. V tamních hangárech se budou opravovat pouze trupy vrtulníků, v Malešicích motory a všechny ostatní agregáty.