Loni se v Česku vyrobil rekordní počet aut

Vyrobili o čtvrtinu
méně, než čekali.
Automobilka Hyundai
loni v Nošovicích
vyrobila 120 tisíc
vozů, což bylo zhruba
o čtvrtinu méně oproti
plánu. V letošním
prvním čtvrtletí však
už z bran továrny
vyjelo meziročně
o 110 procent více aut

Vyrobili o čtvrtinu méně, než čekali. Automobilka Hyundai loni v Nošovicích vyrobila 120 tisíc vozů, což bylo zhruba o čtvrtinu méně oproti plánu. V letošním prvním čtvrtletí však už z bran továrny vyjelo meziročně o 110 procent více aut Zdroj: ctk

Výroba osobních aut v Česku loni vzrostla o 11,44 procenta na rekordních 1,195 milionu vozů. Automobilky mají kapacity produkci dál zvýšit. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu.

„Jedná se podruhé za sebou o rekordní výrobu osobních automobilů, přičemž v tuzemských automobilkách existují ještě kapacity pro její další navýšení,“ uvedl prezident sdružení Martin Jahn. Celková výroba vozidel všech kategorií vzrostla o 11,5 procenta na 1,22 milionu. Z toho bylo 1,20 milionu motorových a zbytek tvořila přípojná vozidla.

Škoda Auto loni zvýšila výrobu osobních aut o 16,8 procenta, nošovická Hyundai rostla o 25,5 procenta, naopak kolínská TPCA zaznamenala mírný pokles.

Historický rekord zaznamenala i produkce autobusů. Výroba vzrostla o 31 procent na 3560 vozidel, což je o 64 více než v dosud nejúspěšnějším roce 2008. Společnost Iveco Czech Republic dosáhla nárůstu produkce o 36,4 procenta a SOR Libchavy rostla o 13,6 procenta. Zvýšila se i výroba motocyklů. Díky týnecké Jawě Moto vzrostla produkce o 48 procent na 1156 strojů.

Pokles naopak postihl kategorii nákladních aut. Jejich produkce se snížila o 8,3 procenta na 1293 vozidel. Letňanská Avia přitom výrobu zvýšila o 23,4 procenta, v Tatře naopak vyrobili o 24,6 procenta vozů méně.

„Očekávám, že letošní čísla o výrobě vozidel v ČR mohou být ještě o něco vyšší, ale dynamika růstu již nebude taková, jako v předchozích dvou letech. V každém případě se však domácí automobilový průmysl bude i nadále podílet zhruba 20 procenty na průmyslové produkci ČR a českém exportu,“ dodal Jahn.