Loštice bojují o výrobu tvarůžků, chtějí kvůli nim přesunout průmyslovou zónu

Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky Zdroj: Dominik Bachurek, Mlada fronta

Radnice v Lošticích na Šumpersku chce přemístit plánovanou průmyslovou zónu, aby ve městě udržela výrobu Olomouckých tvarůžků. Zdejší firmě A.W., která je jediným výrobcem pikantního sýra s nezaměnitelným aroma, se totiž loni nepodařilo v připravované průmyslové zóně na kraji Loštic odkoupit důležitou parcelu na pozemku pro stavbu jejího nového závodu. Majitelé A.W. poté nevyloučili možnost, že výrobu tvarůžků po 137 letech přestěhují do Olomouce.

Loštičtí radní se proto rozhodli průmyslovou zónu přesunout na opačný konec města, kde by firma A.W. s výkupem pozemků neměla mít problém.

Vedení společnosti A.W. chce v Lošticích postavit novou provozovnu, jelikož v historické výrobně v centru města už nelze rozšiřovat produkci tvarůžků. Plánovaný závod má zabrat plochu pět až šest hektarů. Majitelka jednoho pozemku, který leží uprostřed plochy určené v původní průmyslové zóně pro stavbu nové haly, ale klíčovou parcelu odmítla firmě prodat či směnit za větší. „Samozřejmě máme pořád zájem zůstat už s ohledem na tradici v Lošticích, ale pokud se nám nepodaří sehnat adekvátní pozemek, budeme muset jinam. Není vyloučena varianta, že provoz přesuneme k Olomouci,“ komentoval loni na podzim problémy s odkupem pozemku jednatel A. W. Karel Hlaváček.

Loštický starosta Ctirad Lolek řekl, že městské zastupitelstvo proto v závěru loňského roku schválilo návrh změny územního plánu, který obsahuje přemístění průmyslové zóny z východní na západní okraj města, kde jsou také vhodné pozemky. „Máme už předběžný souhlas všech dotčených institucí s touto změnou. Projektant začíná pracovat na změně územního plánu a je připravena základní studie pro společnost A.W.,“ uvedl. Vlastníci pozemků v nové lokalitě průmyslové zóny podle starosty předběžně souhlasili s jejich prodejem firmě A.W. „Nikdo nebyl z principu proti, takže je šance, že se to (investice A.W.) podaří realizovat,“ podotkl.

Změna územního plánu Loštic by podle starosty mohla být dokončena příští rok, přičemž společnost A.W. souběžně připravuje projekt stavby nového závodu na výrobu tvarůžků. „Jakmile definitivně odsouhlasíme územní plán, tak oni by měli být připraveni na zahájení stavby,“ dodal Lolek. Vedení společnosti A.W. nechtělo spor o parcelu ani plánovanou investici komentovat.

Výrobna tvarůžků v LošticíchVýrobna tvarůžků v Lošticích | Libor Teichmann, Mlada frontaVýrobna tvarůžků v Lošticích

Zachování výroby trvarůžků je pro Loštice důležité. Město s třemi tisíci obyvateli, které se pyšní titulem „metropole tvarůžků“, díky slavnému sýru každoročně navštíví několik tisíc turistů. V Lošticích funguje muzeum tvarůžků, místní restaurace nabízejí tvarůžkové speciality a lidé mohou navštívit i tvarůžkovou cukrárnu. Například muzeum tvarůžků v roce 2011 navštívilo 13 363 lidí, kterých bylo meziročně o tři tisíce více.

Firmě A.W. se daří a předloni zvýšila prodej tvarůžků z 1800 tun v roce 2010 na téměř 1960 tun. Tržby společnosti vzrostly o 11 procent na 255 milionů korun. Loňské výsledky vedení společnosti A.W. zatím nezveřejnilo.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tehdy se ale v tamních vesnicích oproti dnešnímu strojovému zpracování vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení Evropské unie. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto tradiční potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří dnes žijí v Německu a Rakousku.