Lumius prodal výrobu autodílů, třetinu získal ruský investor

Stabilní rozvoj. Böhm Plast-Technik v posledních dvou letech silně investuje do nových strojů a technologií.

Stabilní rozvoj. Böhm Plast-Technik v posledních dvou letech silně investuje do nových strojů a technologií. Zdroj: gou group

Výrobce plastových komponentů do aut Böhm Plast-Technik má nové vlastníky. Kromě ruského investora koupili třetinu podniku také logistici ze Sape Bohemia.

Jen rok a dva měsíce vydržela obchodníkovi s energiemi Pavlovi Miklasovi ovládajícímu skupinu Lumius expanze do automobilového průmyslu. Severomoravský byznysmen nedávno prodal poloviční podíl ve společnosti Böhm Plast-Technik.

Podnik s tržbami hodně přes půl miliardy korun a 380 zaměstnanci si na třetiny rozdělili jeho generální ředitel Miloš Weiser, ruský investor zastoupený Ivanem Starodubovem a logistická firma Sape Bohemia podnikatelů Martina Salače a Pavla Pecáka.

„Akvizice byla financována kombinací vlastních zdrojů zmíněných společností a úvěrových produktů poskytovaných finančními institucemi,“ sdělila bez upřesnění ceny mluvčí Böhm Plast-Technik Edita Kaminskaite. Lumius měl původně opci dokonce na celou firmu.

Podnik si na třetiny rozdělili ředitel Miloš Weiser, ruský investor zastoupený Ivanem Starodubovem a logistická firma Sape Bohemia.

Místo toho se ale v polovině loňského roku rozhodl vycouvat a zahájit jednání s novými investory.„Vzhledem k tomu, že noví investoři neposkytují jen peněžité prostředky, ale jsou aktivně zapojeni do řízení a vývoje společnosti, v současné době nevnímají akvizici jako investiční projekt s omezeným časovým horizontem, ale spíše jako vhodné rozšíření svých podnikatelských aktivit,“ dodala Kaminskaite.

Nový člen vedení českotřebovské firmy Ivan Starodubov není v českém byznysu nováčkem. Má za sebou mimo jiné angažmá ve společnosti Vemex, tuzemské části ruského plynárenského obra Gazprom. Pracoval rovněž jako investiční manažer pro skupinu KKCG miliardáře Karla Komárka, který má ve Vemexu podíl.

Byznysmeni ze Sape Bohemia se zase opírají o dlouholetou spolupráci se Škodou Auto, pro kterou organizují tok dílů od dodavatelů. „Hlavní vývoj v letech 2016 a 2017 je předpokládán v oblasti logistiky s plány na výstavbu vlastního logistického centra v České Třebové,“ popisuje plány na další rozvoj zástupkyně Böhm Plast-Technik.

Energetická firma Lumius koupila výrobce plastů Böhm plast-technik