Lumius změnil strukturu na holding a plánuje další akvizice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Dodavatel elektřiny a plynu velkoodběratelům Lumius změnil organizační strukturu na holdingové uspořádání. Důvodem tohoto kroku byl obchodní růst firmy a plánování dalších akvizic. Lumius holding nyní zastřešuje obchod, distribuci a výrobu energií.

Podnik loni v listopadu koupil společnost Mediaticon (nynější Lumius distribuce) a poprvé tak vstoupil do oblasti distribuce elektřiny. Letos v červnu pak získal výrobce a distributora tepelné energie H – therma. Lumius vytvořil holdingovou strukturu kvůli oddělení a zpřehlednění jednotlivých činností.

„Jednoznačně jde o jeden z nejvýznamnějších kroků v naší desetileté historii. Holdingová struktura nám zjednodušuje činnost a hlavně umožňuje do budoucna větší flexibilitu v rozhodování i v nákupech dalších firem. Novou společnost můžeme jednoduše přiřadit k těm stávajícím a bez zbytečných průtahů fungovat dále,“ vysvětlil ředitel Lumiusu Miloň Vojnar.

Lumius pokračuje ve vyhledávání zajímavých projektů pro další akvizice. Tyto aktivity směřuje na území České republiky. Podle Vojnara není výběr tak jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Najít kvalitní a přínosný projekt je jako hledat jehlu v kupce sena,“ poznamenal. Prý je ale možné, že se Lumius holding rozroste ještě do konce roku.

Lumius patří mezi největší nezávislé obchodníky energiemi v tuzemsku. Na trhu působí již deset let. Jeho prioritou jsou dodávky elektřiny a plynu konečným zákazníkům z průmyslu, obchodu, dopravy a veřejného sektoru. Obě komodity prodává také na Slovensku. V prvním pololetí meziročně zvýšil tržby o devět procent na 4,9 miliardy korun. Za celý letošní rok očekává příjmy kolem deseti miliard.